Cand se va termina criza?

0

Ne dorim cu adevarat sa iesim din criza? Stim care sunt cauzele crizei si avem solutii, sau asteptam sa treaca de la sine? Este actuala criza doar economica sau e de fapt una mult mai profunda, adanc infipta in mentalul colectiv romanesc de multe generatii?

Cetatenii sunt nemultumiti de felul in care traiesc si dau vina pe politicieni. Televiziunile sustin acest curent de opinie, criticand zi de zi clasa politica si perpetuand ideea gresita ca aceasta ar fi cauza tuturor problemelor tarii – dar politicienii nu sunt tot romani, alesi de alti romani? Mass media are nevoie de popularitate pentru a trai, doar banii vin din reclame, deci nu poate fi blamata pentru faptul ca ofera populatiei exact ceea ce aceasta vrea sa auda.

Dar de ce vor sa auda romanii ca doar politicienii sunt vinovati? Nu cumva vor sa scape de propria raspundere pentru situatia in care se afla? E mult mai confortabil din punct de vedere psihologic sa nu-ti asumi propria vina, plasand-o undeva in exterior. Dar realitatea nu se supune intotdeauna dorintelor nostre.

Vina pentru felul in care e Romania de azi ne apartine in totalitate noua, romanilor. Noi am votat polticienii, noi sponsorizam televiziunile, noi ne furam si ne injuram unii pe altii zilnic, noi suntem incapabili de a coagula organizatii si actiuni colective care sa aiba un impact real. Poate cea mai mare problema a noastra e lispa de initiativa, faptul ca asteptam sa primim ajutor de la stat pentru orice maruntis, nu suntem dispusi sa punem mana si sa muncim in mod voluntar, pentru binele colectiv si uneori nici macar pentru cel propriu.

Evident ca se pot gasi scuze pentru defectele noastre de mentalitate, incepand cu invaziile barbare si epoca fanariota si pana la dictatura comunista si specificul ortodox. Dar ce la ce ne folosesc scuzele? E inca un mod de a scapa de raspundere. Iar noi avem nevoie de solutii, nu de justificari. Trebuie deci sa renuntam la invinovatirea altora, la apelurile la istoria nefericita, la lene si blazare. Altfel, nimic nu se va schimba prin revelatie spontana, chiar daca suntem poporul cel mai evlavios din Europa.

Criza actuala nu e doar politica si financiara; este una psihologica, morala si in definitiv filosofica, deoarece o natiune (ca si o persoana) se calauzeste dupa o anumita filosofie de viata, dupa un set de principii care ii ghideaza actiunile fundamentale. Iar romanii nu au o viziune clara despre ceea ce vor de la aceasta tara si de la viata in general. Iar daca scopurile sunt haotice, nici rezultatele nu pot sa fie mai bune. Romania va continua sa pluteasca in deriva pana vom intelege ca definirea sensurilor, axiomelor si implicatiilor nu este doar un moft intelectual, ci o necesitate practica, fara de care nu putem avea succes.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here