Știați că dacă bebelușilor li se citesc cărți de către părinți de câteva ori pe săptămână, chiar și de la vârsta de șase luni, după numai patru ani aceștia vor obține rezultate mai bune la testele de inteligență, iar mai apoi vor demonstra abilități crescute la școală, urmând ca în viața adultă să ocupe locuri de muncă mai bune decât cei cărora nu li s-a citit în copilărie?
Nimic nu se compară cu felul în care se simte o carte în mâini și cu mirosul inconfundabil al unei cărți. Nicio alternativă digitală nu poate înlocui aceste sentimente. Totuși, fie că vorbim despre cărți tipărite sau în format electronic, cititul are numeroase beneficii. Iată doar câteva dintre ele:
1. Întărește sănătatea mintală
Cercetările au arătat că persoanele care își mențin creierul activ citind sau jucând jocuri care solicită mintea, cum ar fi șahul, prezintă o probabilitate de 2,5 ori mai scăzută de a dezvolta boala Alzheimer, decât cei care își petrec timpul cu activități mai puțin stimulante pentru creier. În urma efectuării unor studii în domeniu, s-a descoperit că persoanele care își mențin mintea „în priză” pot încetini (sau chiar preveni) apariția demenței.
2. Reduce stresul
Un studiu realizat în anul 2009 de cercetătorii de la Universitatea din Sussex arată că doar 6 minute petrecute citind, pot reduce nivelul stresului cu până la 68%. Atunci când ne pierdem printre rândurile unei cărți bune, ne îndepărtăm de problemele de zi cu zi, pătrunzând în povești și lumi noi și interesante. Acest lucru este cu atât mai valabil în zilele noastre, când realitatea socială și economică ne face să simțim o nevoie acută de a evada din cotidian, chiar și pentru câteva minute, pentru a ne relaxa și a ne reseta gândurile și mintea, a uita pentru puțin timp de toate grijile, reducându-ne astfel nivelul de stres.
3. Îmbunătățește cultura generală
Dacă vrei să fii o persoană capabilă să întrețină conversații de calitate pe o varietate de subiecte, cititul te va ajuta să ajungi acolo. Și nu este neapărat necesar să citești literatură științifică pe teme foarte complicate ca să acumulezi informații care îți vor fi utile cândva. Mai mult, cu cât ai mai multe cunoștințe, cu atât îți va fi mai ușor să te descurci în diferite situații de viață.
4. Crește empatia
Citind despre viețile și acțiunile oamenilor care au trăit sau trăiesc în circumstanțe diferite de ale tale, îi poți înțelege mai ușor pe oamenii din jurul tău care sunt diferiți de tine. O carte despre o persoană din altă cultură, de altă etnie, care are o dizabilitate sau o orientare sexuală diferită de a ta, te poate face să vezi anumite situații într-o cu totul altă lumină. Cărțile există pentru a ne deschide lumea, a ne extrage din mediul nostru și a ne arăta realitățile celorlalți. Unele cărți chiar au puterea de a ne schimba total modul în care gândim și vedem lucrurile.
5. Extinde vocabularul
Cu cât citești mai mult, cu atât vei avea un vocabular mai dezvoltat. Cu cât vei avea un vocabular mai dezvoltat, cu atât vei putea să-ți exprimi mai bine gândurile și sentimentele. Limbajul verbal este o cale extraordinară de a ne exprima și a transmite celorlalți mesaje cât mai corecte și mai cuprinzătoare. Oamenii care vorbesc frumos, folosind un vocabular variat, atrag întotdeauna interesul și admirația celor din jur. De asemenea, studiile arată că persoanele care sunt capabile să formuleze discursuri într-un limbaj elevat și convingător îi impresionează pe ceilalți și obțin promovări la locul de muncă, funcții de conducere și chiar funcții publice. Cercetătorii de la Universitatea Santiago de Compostela din Spania au descoperit că un vocabular extins încetinește declinul mintal. Așadar, cu cât ai un vocabular mai bogat, cu atât ai mai multe șanse de a-ți păstra sănătatea mintală până la adânci bătrâneți.
6. Dezvoltă abilitățile de scriere
Acest aspect merge mână în mână cu un vocabular bogat. Oamenii care citesc mult, mai ales materiale de bună calitate, absorb diferite stiluri de scriere și sunt capabili să producă conținut bun pentru că sunt la rândul lor influențați de o diversitate de stiluri de scriere de calitate înaltă. Cu cât mai mult citești și cu cât mai bine sunt scrise conținuturile citite, cu atât mai mult îți vei cizela abilitățile personale de scriere.
7. Crește capacitatea de gândire analitică
Chiar și lecturarea unei cărți de beletristică care conține mistere și suspans, îi face pe cititori să observe detalii și să-și pună întrebări, ceea ce le dezvoltă gândirea analitică. Însuși procesul de explorare și observație este unul care aduce numeroase beneficii, chiar dacă nu au reușit să dezlege misterul, oricum și-au exersat gândirea critică și analitică într-un mod extrem de plăcut.
8. Îmbunătățește memoria
Pentru a reuși să urmărești un scenariu e nevoie să reții destul de multe informații, ceea ce este un exercițiu nemaipomenit pentru creier. Trebuie să ții minte o serie de personaje, poveștile acestora, acțiunile, rolurile pe care le au în cadrul scenariului, precum și diferite sub-scenarii care alcătuiesc povestirea. Nu vei reuși să înțelegi ce citești dacă nu reții anumite detalii pe parcursul cărții. Așadar, cititul dezvoltă abilitatea creierului de a memora.
9. Dezvoltă abilitățile de concentrare
Citirea unui material cuprinzător întărește concentrarea pentru că necesită de multe ori o imersare totală în conținut pentru a fi înțeles și asimilat. Fără concentrare, nu vei reuși să ții pasul cu desfășurarea acțiunii. Mai mult, cititul ne ajută să creștem gradul de implicare în sarcină și să devenim astfel mai eficienți. Având în vedere că în ziua de azi oamenii sunt obișnuiți să facă mai multe lucruri în același timp și, de multe ori, rezultatul final lasă de dorit, cititul ne învață să ne concentrăm asupra unei singure sarcini și să o facem cât putem de bine.
10. Oferă momente de distracție gratuită
Nu este minunat să te poți teleporta într-o lume cu totul diferită prin intermediul unei cărți bune, fără să te coste absolut nimic? Într-adevăr, cărțile sunt destul de scumpe, dar nu este neapărat să le cumpărăm. Le putem împrumuta de la bibliotecă sau putem face schimb cu prietenii după ce le citim. De asemenea, sunt anticariate unde putem găsi cărți de bună calitate la prețuri foarte mici. Pe lângă acestea, există numeroase cărți în format electronic care se pot descărca gratuit de pe internet.
11. Crește calitatea somnului
Majoritatea cititorilor înrăiți pot confirma acest lucru. Nimic nu se compară cu momentele în care adormi cu o carte în mână. O carte bună este ca un somnifer natural care induce un somn relaxant, mai ales atunci când suntem foarte obosiți sau stresați. Cititul nu ne ajută doar să adormim, ci ne crește și calitatea somnului. Pentru că este relaxantă și contribuie la reducerea stresului, lectura ne poate afunda într-un somn adânc și odihnitor.