10 lucruri esențiale despre cofeină

0

Ah, cafeaua! Cei mai mulţi dintre noi nu pot să îşi înceapă ziua fără licoarea parfumată. Fie neagră, fie cu zahăr sau miere, fie cu lapte, preparată la ibric, cafetieră, expresso etc., cafeaua este cea care ne înfrumusețează diminețile şi ne face să fim…funcționali. Însă licoarea magică conţine cofeină – substanţa stimulantă care ne trezește, care are atât beneficii cât şi riscuri asupra sănătăţii noastre. Cofeina se mai găsește şi în ceaiul negru şi verde şi în multe băuturi energizante, aşa că aveți grijă de cantitatea de cafeină pe care ingerați.

Iată 10 lucruri esenţiale de ştiut despre cofeină:

  1. Cofeina ar putea să scadă riscul de a face cancer de piele

Mai multe studii au sugerat că oamenii care consumă cafea au şanse mai mici de a dezvolta cancer de piele, inclusiv melanomul, tipul de cancer de piele cu rata cea mai mică de supravieţuire. Singura problemă momentan e că s-ar putea ca şi alţi factori, pe lângă cofeina zilnică, ar duce la acest rezultat. De exemplu, e posibil ca oamenii care consumă multă cafea, tind să iasă mai puţin din casă şi să se expună mai puţin la soare, iar soarele este marele factor în declanşarea cancerului de piele.

  1. Cofeina ajută activitatea fizică

O cafea înainte de a merge la sală sau de a face exerciţii fizice, ajută la optimizarea activităţii. Un studiu din 2014 , realizat pe un eşantion de adulţi sănătoşi cu vârsta între 61 şi 79 de ani, care au băut cafea instant sau la filtru chiar înainte de a face exerciţii s-au putut concentra mai bine decât cei care nu au băut deloc. De asemenea, au avut o performanţă mai mare la activităţi care au implicat braţele sau la o plimbare de 6 minute. Până şi dexteritatea lor s-a îmbunătăţit.

  1. Cofeina ajută la durere

Există un motiv pentru care sunt pastile care combină cofeina cu analgezice precum ipuprofenul şi aspirina. Combinaţia este mult mai eficientă în ceea ce priveşte durerile postoperatorii sau migrenele. În cazul în care nu aveţi la îndemână fix combinaţia aceasta, atunci o pastila cu 200mg de ibuprofen combinată cu o cafea moderată, poate face minuni.

  1. Cofeina poate îmbunătăţi memoria

Consumul de cofeină ajută adulţii în vârstă la a avea o memorie mai bună, precum şi la executarea de sarcini, cum ar fi planificarea şi organizarea. Studiul publicat în 2015 a descoperit că orice cantitate de cafea băută zilnic ajută. În plus, studii realizate pe şoareci sugerează că ar putea ajuta în tratarea bolii Alzheimer.

  1. Cofeina, în moderaţie, poate ajuta funcţionalitatea inimii

Studiile au arătat că 2-3 cafele pe zi reduc riscul de atac cerebral şi de boli coronariene. De asemenea, cofeina reduce riscul de a dezvolta fibrilație atrială, cel mai comun tip de tulburare a ritmului inimii.

  1. Mai puţin e mai bine atunci când e vorba de băuturile energizante

O băutura energizantă poate conține pâna la 500 de mg de cofeină, cam cu 5 ori mai multă decât o cană de cafea normală. E o cantitate foarte mare şi un adult nu ar trebui să depășească un număr de maxim doua băuturi energizante per zi, iar tinerii sub 18 ani, ar trebui să stea departe de ele. Totodată, băuturile energizante nu au substanţe nutritiv, deşi oferă multă energie. Cantitatea de zahăr conținută e foarte mare: până la 70 de mg, echivalentul a 17.5 linguriţe de zahăr. Pentru toate acestea, băuturile energizante ar trebui băute rar, chiar deloc.

  1. Există o legătură între băuturile energizante şi leziunile cerebrale suferite de adolescenţi

Studiile au indicat că adolescenţii care consumă excesiv băuturi energizante au şanse foarte mari să fi suferit leziuni cerebrale. Nu se cunoaşte exact motivele, dar băuturile energizante conţin foarte multă cofeină şi alte substanţe nesănătoase, care produc schimbări chimice în organism, schimbări care fac recuperarea din leziuni cerebrale mai dificilă.

  1. Cofeina ar putea să reducă şansele de recurenţă ale cancerului de colon

Studiile au indicat faptul că pacienţii cu cancer de colon care beau regulat cafea au şanse mult mai mici de a suferi de cancer recurent şi de a nu supraviețui bolii. În plus, băutul regulat de cafea duce la un risc scăzut de cancer colorectal, cu cât mai multă cafea băută, cu atât mai mic riscul.

  1. Cofeina poate reduce riscul de a suferi de cancer bucal

Un studiu din 2013 a găsit o legătură între consumul de cafea şi riscul de a muri din cauza cancerului bucal. Participanţii care au băut cafea regulat au avut un risc înjumătăţit de a muri din cauza cancerului bucal faţă de participanţii care au baut doar din când în când.

  1. Prea multă cofeină poate să dea ameţeli

Cu toate beneficiile cofeinei, nu trebuie uitat că aceasta este un drog și ca orice drog, poate avea efecte negative dacă se fac excese. La doze de peste 500 mg – cam patru căni de cafea, cofeina poate cauza nervozitate, iritabilitate, insomnie, palpitații. Aşa că, totul cu măsură!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here