Interviu în EXCLUSIVITATE cu Mihai Goțiu, vicepreședinte al Senatului României, senator USR de Cluj

0

Pentru că e senator de Cluj și pentru că e factor de decizie în Parlamentul României l-am presat pe Mihai Goțiu, senator de Cluj, să ne acorde celor de la Presa Locală un interviu în exclusivitate.

Presa Locală: Bine te-am regăsit la Presa locală

Mihai Goțiu: Bine v-am regăsit și pe voi și pe cei care urmăresc Presa Locală

Presa Locală: Cum ți s-au părut lucrările congresului USR?

Mihai Goțiu: Foarte interesante. O lecție de democrație și m-a plăcut să văd foarte mult entuziasm, foarte multă dezbatere, foarte multe opinii diferite exprimate într-un mod coerent, argumentat, uneori cu pasiune, dar fără a depăși limitele decenței. Și chiar dacă nu s-a îndeplinit 100% ceea ce speram eu și chiar dacă aceste statut, care s-a votat după 12 ore, după ce mai fusese discutat alte zile de dimineața până seara, așa cum speram eu, modul cum s-a votat acesta statut arată că USR este un partid altfel, care pune la dispoziția membrilor posibilitatea de a se exprima și de a lua decizii, atât pentru partid, care nu este miza principală, cât și pentru societate în general.

Presa Locală: Ce părere ai despre referendumul pe care l-au inițiat cei de la Coaliția pentru Familie? Va ajunge în curând și la Senat.

Mihai Goțiu: Da, va ajunge proiectul și la Senat și îl așteptăm pentru dezbateri, atât în comisii cât și în ple. Din punctul meu de vedere, pe care am exprimat-o și în campania electorală și o reiterez acum, în primul rând este vorba de o problemă de fond în ceea ce înseamnă referendum și dezbatere publică în România. Din motive politice qvorulmul pentru referendum a fost coborât la 30% în România. Ori acest lucru nu mai poate reprezenta o opțiune valabilă, corect exprimată și o opțiune a unei majorități care poate fi destul de ușor creată pe un val populist. Și aici nu mă refer doar la acest referendum, adus în discuție de Coaliția pentru Familie, ci la orice alt subiect. Din punctul meu de vedere, înainte de a se trece la o astfel de dezbatere ar trebui să se revină la qvorumul de 50%+1, după care să aibă loc o dezbatere reală în societate.

Pe o temă cum e cea pusă în discuție de Coaliția pentru Familie, care, de altfel, e o temă legitimă, consider că o dezbatere reală ar trebui să dureze cel puțin un an, cu argumente, cu contra argumente. Idea nu este de a impune o decizie, ca majoritatea să impună ceva sau ca minoritatea să schimbe opinia majorității, ci de a înțelege de ce unul votează într-un fel și celălalt nu, să se înțeleagă care sunt argumentele și că fiecare are un vot argumente de niște convingeri sau așa mai departe.

Presa Locală: Cei de la Camera Deputaților au decis ca aceste dezbateri să se desfășoare totuși în regim de urgență.

Mihai Goțiu: Da, aici este o problemă, este un deficit de democrație mare, și aici cred că te referi la colegii parlamentari în general, nu la cei de la USR, pentru că noi susținem tot timpul dezbaterile reale. După ce puterea ține agenda publică blocată cu grațierea, că ba există, ba nu există, ba grațiem corupți, ba nu-i mai grațiem, și cu alte probleme din zona justiției, vin și ne aruncă pe masă, în procedură de urgență, legea salarizării unice, pe care vor să o trecem prin Senat în două săptămâni, înainte să o trimitem la Camera Deputaților, în condițiile în care este vorba de o lege care ne va afecta pe cel puțin 10 ani de acum încolo.

Până vineri colegii din comisiile de avizare au trimis zeci, poate chiar sute de amendamente, pe care nu am apucat încă să le văd. Luni o să văd care sunt amendamentele de la Comisia de Educație. Comisia de muncă are termen o săptămână să dea raport pe câteva sute de amendamente, pe lângă legea în ansamblu. Ce vreau să spun este că e evident că nu poate avea loc o dezbatere reală într-un timp atât de scurt. Este o mimare a dezbaterii publice, o mimare a respectării regulamentului, și o bătaie de joc la adresa democrației și a instituțiilor democratice. Absolut nimic nu ne împiedic ca această lege să fi fost pusă în procedură normală și, în loc de două săptămâni, să fi fost patru. De fapt ceva ne împiedică și anume niște promisiuni făcute fantezist de coaliția de la putere și care îi obligă să dea pe repede înainte și cât mai puțin înțeles acest lucru.

Presa Locală: Crezi că vei avea constant qvorum în senat în timpul dezbaterilor?

Mihai Goțiu: Noi lupta asta am cam pierdut-o. Dar e o temă pe care o voi relua de fiecare dată când se va abuza de această procedură, până când vor înțelege și colegii parlamentari, dar mai ales lumea va înțelege, și va pune presiune pe factorul politic să nu ne mai batem joc de dezbateri, de regulile dezbaterii și de fondul pentru care aceste reguli au fost instituite. Pentru că ele nu au fost instituite pentru că i s-a părut cuiva că e mai bine patru săptămâni decât două, iar pentru o dezbatere la nivel național e mai bine jumătate de an decât o lună. Nu, aceste termene s-au instituit în urma unor experiențe, a unor expertize elementare, care spun că nu se poate să dezbați în două săptămâni câteva sute de amendamente și să fii sigur că ai luat cea mai bună decizie, cea mai bună soluție pentru comunitate.

Presa Locală: Cei din Senat, colegii tăi de acolo, nu ar trebui să țină cont și de rapoartele de la Comisia de Buget – Finanțe, de cele de la Comisia de muncă? Altfel vă transformați într-o mașinărie de vot!

Mihai Goțiu: Ar trebui să țină cont de foarte mult. Eu refuz această generalizare pentru că sunt împotriva acestei bătăi de joc la adresa regulamentului. Acum suntem mai puțini dar au fost momente în care am obținut respectarea unor reguli și regulamente. Dar suntem o minoritate și obținem 2 – 3 victorii din zece, dar e foarte important când le obținem și acestea, pentru că lumea va înțelege atunci când pierdem de ce e nevoie de ele și, probabil, când va veni un nou vot, vor sancționa ceea ce se întâmplă acum.

Presa Locală: Eu sper să conduci cumva discuțiile în așa fel încât să se amâne dezbaterea. Pentru că am înțeles că nu aveți un impact bugetar, nu știți nici măcar numărul exact de angajați ai statului!

Mihai Goțiu: Nu să se amâne ci să se prelungească. Care a fost șmecheria de fapt: în mod normal o astfel de lege ar fi trebuit inițiată de guvern. Dacă ar fi fost așa ar fi trebuit să stea o lună pe site-ul guvernului și al Ministerului de Finanțe, să stea în dezbatere publică. Acea lună s-a pierdut. Mai mult, există acolo, la normele de tehnică legislativă, o obligație de a prezenta impactul. Dacă era o lege inițiată de guvern acest studiu de impact ar fi fost obligatoriu. Fiind inițiată de Liviu Dragnea, și semnată de Liviu Dragnea ca parlamentar, legea nu prevede această obligație de a pune și impactul. Și așa a profitat de această ocolire, de această șmecherie, pentru a reduce și termenul de dezbatere și de a sări peste obligația de a prezenta impactul.

Presa Locală: Practic de asta s-au jucat de-a „uite legea, nu e legea” pe la guvern și în parlament?

Mihai Goțiu: Exact, pentru a putea să ocolească aceste proceduri, care altfel ar fi fost normale.

Presa Locală: De ce crezi de povestea cu senatorul Bacalbașa și senatorul Bichineț?

Mihai Goțiu: Am fost acolo, mi-am spus părerea, motivând de ce colegii din USR au părăsit sala în acel moment. E destul de asemănător momentul cu ce am pățit eu în Comisia Juridică, cu Șerban Nicolae și Călin Popescu – Tăriceanu, și e, cum să spun, un paradox, ca să spun așa. Călin Popescu – Tăriceanu a inițiat în Parlament, în urmă cu cca două luni, o asumare a unei declarații de către Parlamentul României, în care s-a votat că Parlamentul are prestigiu. S-a votat rolul și prestigiul parlamentului. Și de atunci îi întreb dacă și astea, gestica domnului Bacalbașa și limbajul domnului Bichineț și al domnului Șerban Nicolae fac parte tot din prestigiul parlamentului pe care parlamentul l-a votat că-l are? E absolut ilară această situație în care noi votăm că avem prestigiu după care venim și înjurăm sau gesticulăm în plen.

Părerea mea e destul de clară. Un parlament nu își câștigă prestigiul votând că îl are ci prin ceea ce face, ce votează zi de zi și-l respectul față de regulamente, prin respectul față de cetățeni și prin refuzul de a mai interpreta șmecherește legea, și-l câștigă respectându-și atribuțiile clare și nu încurcând puterea legislativă cu cea judecătorească, și-l câștică fără aceste confuzii între comisii de anchetă parlamentară și anchetă penală. Astea sunt lucruri care aduc prestigiu unui parlament, nu declarațiile pe care le votăm în parlament, nu declarațiile domnului Călin Popescu – Tăriceanu despre cât de important ar fi parlamentul

Presa Locală: Cum e situația asta că alegerile din 2009 nu vor mai fi anchetate de parlament ci de parchet?

Mihai Goțiu: Nu, alegerile din 2009 vor fi anchetate în continuare și de parlament.

Presa Locală: Eu știam că există un cadru legal care spune că o anchetă parlamentară nu se poate face peste cea penală.

Mihai Goțiu: Da, corect, dar în situația în care există un parlament unde majoritatea crede că poate schimba legi cum vrea și încurcă separația puterilor în stat, asta nu împiedică cu nimic ca ancheta penală să meargă mai departe. Deci acea anchetă a procurorilor merge mai departe. În plus aici apare o situație absurdă a acestei povești, prin faptul că o comisie parlamentară, prin ceea ce află pe parcursul anchetei, poate să întocmească un raport prin care să spună că unele fapte e posibil să prezinte caracterul unor infracțiuni și să ceară parchetului să le investigheze. Ori, ce se va întâmpla? Va solicita parchetului să facă ceea ce deja face.

Pe de altă parte se atribuie comisie de anchetă puteri aproape similare cu cele ale procurorilor. Eu le-am spus din plen: cei care doreau să se facă procurori nu trebuiau să vină în parlament, că nu-i așa greu. Facultate de drept, câteva concursuri și gata. Eu am terminat o facultate de drept și dacă doream să devin procuror, nu alegeam să devin întâi jurnalist și apoi parlamentar. E o chestie de opțiune.

Presa Locală: Practic, parlamentul, în momentul ăsta, anchetând în paralel cu procurorii, încalcă o lege a statului român, nu?

Mihai Goțiu: Din punctul meu de vedere, din punctul de vedere al colegilor juriști, DA, și de aceea am o sesizare la Curtea Constituțională, reclamând ilegalitatea normelor de regulament pentru această comisie parlamentară. Așteptăm și răspunsul CCR și ne vom lămuri. Dacă CCR spune că nu încalcă, cred că aceste comisii de anchetă vor deveni foarte interesante, pentru că vor fi din ce în ce mai multe, iar cei care acum sunt majoritari în cadrul acestor comisii de anchetă, vor trebui să răspundă în alte comisii de anchetă, în care nu vor mai fi majoritari.

Presa Locală: Tu cum vezi disensiunile ideologice din cadrul USR?

Mihai Goțiu: Nu le văd ca și disensiuni. Până la urmă pornesc de la titlul Uniunii Salvați România. Faptul că suntem o uniune ni l-am asumat de la bun început. Ne-am asumat că suntem și venim din zone diferite, cu experiențe de viață diferite, cu principii și valori diferite, dar avem niște obiective și scopuri destul de clare, cum sunt modernizarea României, sincronizarea României la valorile Europene, aș sublinia una dintre aceste valori, pentru că este una din marile probleme ale umanității din acest veac, schimbările climatice. Sunt probleme și puncte comune pe care ni le asumăm și pe care considerăm, că dacă ne unim forțele, le putem rezolva și putem sincroniza România la cultura europeană, cu modernismul european, în primul rând, și cu cel mondial în al doilea rând.

Din acest punct de vedere faptul că pe probleme avem același scop, vedem două drumuri diferite prin care putem ajunge la acel scop comun, nu face decât să ne provoace să vedem care e calea cea mai scurt pentru a le atinge. Pentru că aici e diferența: noi avem obiecticve și scopuri comune dar avem opțiuni privind drumul de urmat pentru a atinge acele obiective comune.

Presa Locală: Tu ți-ai spălat păcatele cu somnul din parlament, dar vreau să te întreb cu ce a păcătuit Emanuel de a pierdut susținerea filialei Cluj?

Mihai Goțiu: Nu știu în ce sens a pierdut. Nu, eu cred că e un mod a simțit cel mai democratic mod de a trata ceea ce s-a întâmplat în partid. Și eu mă gândeam la un moment dat să candidez pentru un loc în Comisia de Arbitraj. Dar, în timp ce discutam cu colegii despre acest lucru, am văzut că mai intenționau să candideze și Radu Chirilă și Daniel Kloyber, ceea ce mi s-a părut extraordinar, pentru că eu m-am simțit eliberat. Am atâta de lucru în parlament, în biroul parlament, încât m-am bucurat că alte două persoane, una cu expertiză juridică, alta cu experiență în coordonarea de echipe, în gestionarea de situații de criză, de conflict între persoane, ș.a.m.d, doresc să-și asume niște lucruri în plus. Și din acest punct de vedere eu m-am simțit exonerat, m-am simțit eliberat, și asta cred că este și situația generală. O parte din colegi nu au înțeles de ce Ema a dorit să candideze și atunci nu a avut acestă susținere.

Pe de altă parte nu cred că e doar situația lui. Am observat că s-a întâmplat în mai multe filiale din țară, și ăsta este un efect al situației generale din din societatea din România, care încă este imatură, in care încă nu avem posibilitatea să ne acordăm încredere unul altuia. Am observat că în mai multe filiale, parlamentarii care sunt apreciați pentru activitatea lor parlamentară, nu au primit susținere pentru a candida în Biroul Național sau în Comisia de Arbitraj. E cumva o temere a societății, a membrilor partidului, de a nu se acumula mai multe funcții pentru aceeași persoană.

Presa Locală: Deci ești de acord că nu e ok cumulul de funcții?

Mihai Goțiu: Depinde de funcții și de persoană. Dar în principiu da, suntem de acord, mai ales că suntem un partid nou, cu număr mic de oameni, e foarte greu să pui presiune pe aceeași oameni să facă și partea executivă și partea de politici publice, și de extindere în teritoriul și căutarea de noi membri. Îi sufoci. Am văzut la unii dintre membrii fostului Birou Național care erau, efectiv, sufocați de sarcini. Da, din acest punct de vedere sunt de acord și cred că e mai bine să fie disipate aceste sarcini. Și va fi o mare provocare pentru cei din conducere să înțeleagă că cei care nu au candidat dar au altă funcție trebuie să se bucure de susținerea lor efectivă nu să le fie vânate funcțiile.

De asta m-am uitat și la cum s-a votat acest statut la care membrii din baza partidului vor să aibe un control, absolut normal, al activității celor din Biroul Național sau ale celorlalți membri reprezentativi, parlamentari sau președinți de filiale, și exact așa i s-a întâmplat și lui Emanuel și s-a întâmplat și altor colegi din filiale. Oamenii nu au receptat ok ideea ca cineva care are deja o funcție să o mai ia și pe a doua.

Presa Locală: Păi și cu Nicușor Dan? Că și el e parlamentar, nu?

Mihai Goțiu: La Nicușor Dan e povestea e subiectivă, adică e omul care s-a bătut și a făcut toate astea posibile. Și dacă ne uităm la statut președintele e oarecum pe picior de egalitate cu toți ceilalți membri ai Biroului Național, nu are aproape nici o prerogativă în plus, doar e al 11 vot în caz de paritate 10/10. Adică nu i s-a dat ceva în plus președintelui față de Biroul Național.

Presa Locală: Ai văzut întrebarea din conferința de presă, legată de Comisia de Arbitraj. Și mie mi se pare că are atribuții prea mari, adică ar putea întoarce o decizie a Biroului Național în cazul unor strategii politice.

Mihai Goțiu: Nu, nu. Și aici pot vorbi, pentru că eu am fost unul dintre inițiatorii și susținătorii ideii, ca această comisie să aibe o implicare mai mare în partid și să îndeplinească mai bine două funcții: cea de mediere și cea de sancționare a unor decizii ale Biroului Național.

În ce sens mă refer. Să spunem că Biroul Național are ca și atribuție faptul că poate da un drept de veto candidaților propuși de filiale. În acest moment, Comisia de Arbitraj are două tipuri de avize. În primul rând verifică integritatea acelui candidat și dă un vot conform: îndeplinește sau nu criteriile de integritate, un vot care este obligatoriu pentru Biroul Național. Pe de altă parte poate să dea și un aviz consultativ: da, îndeplinește criteriile de identitate dar rămâne decizie BN dacă este oportun politic ca acel candidat să fie pe liste.

Există însă alte situații. Pentru că discutam că avem mai multe ieologii, mai multe direcții, în BN s-ar putea să devină majoritară o tendință, o ideologie. Și atunci Comisia de Arbitraj trebuie să aibă rolul de a cenzura unele decizii date de BN doar pe baza unor ideologii. Adică îl sancționezi pe X, sau îl excluzi, sau nu îi permiți să intre în partid, pentru că zic eu că nu îndeplinește criteriile de integritate, și atunci vine Comisia de Arbitraj și spune că le indeplinește dar a fost o decizie politică. Atunci această comisie poate sancționa o decizie a BN afirmând că s-a judecat greșit pentru că sunt majoritari ai aceleiași ideologii. Are rolul să apere minoritatea și să dea dreptul unora să facă parte din partid.

Presa Locală: Vine legea vaccinării cât de curând. E deja în dezbatere publică. Cum e văzută în parlament?

Mihai Goțiu: Este deja în dezbatere publică. Îți spun cum e văzută în grupul de parlamentari USR, pentru că deja sunt două-trei săptămâni de când discutăm pe această lege. Opinia majoritară în USR este că vaccinarea este benefică, trebuie să fie obligatorie, dar încă nu am ajuns la o concluzie, nu am găsit o soluție, despre care să fie acea metodă obligatorie care nu încalcă nici legea nici drepturile copilului, astfel încât acestă obligativitate să poată fi îndeplinită.

În plus am subliniat că, înainte ca statul să facă vaccinarea obligatorie este necesar ca statul să asigure necesarul de doze de vaccin necesare vaccinării.

Presa Locală: Știu că în proiectul inițial nu existau consecințe pentru cei ce refuză.

Mihai Goțiu: Aceasta este și ideea: că trebuie o sancțiune. Trebuie și o motivare pozitivă, cu ședințe de terapie, cu educare, după care urmează o sancțiune. S-au discutat mai multe idei dar nu le-aș repeta pentru că nu ne-au convins pe noi.

Presa Locală: Mulțumim și succes în continuare.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here