Vladimir Dan (PSD) despre impozitul pe gospodărie: O măsură necesară care va schimba din temelii modul în care plătim taxele și impozitele

0

Impozitul pe gospodărie este subiectul momentului, însă din cauza lipsei de informare din partea autorităților mulți români nu înțeleg în ce va consta această impozitare și ce trebuie să facă.

În ce constă impozitul pe gospodărie?

Acest sistem de impozitare global a mai fost aplicat până în 2005. Acum se dorește revenirea la el, sub forma impozitului pe gospodărie. Se va aplica de la 1 ianuarie 2018, dar prima declarație fiscală va fi depusă un an mai târziu, în 2019 și presupune o impozitare cu 10% a veniturilor din gospodărie. Angajatorul nu va mai reține la salariu 16% cum este în prezent. Ministrul muncii a precizat că declarația fiscală va fi completată de un consultant fiscal la care este arondată gospodăria. Ea va trebui depusă de un reprezentant al gospodăriei.

Toate veniturile lunare mai mici de 2.000 lei pentru salariaţi, pensionari sau cei cu activităţi independente vor beneficia de impozit 0%. Pentru diferenţa care depăşeşte 2.000 lei/lună, pentru salariaţi, pensionari sau cei cu activităţi independente, se va aplica un impozit de 10%.

Impozitul se plătește o dată pe an, în luma mai a anului următor. Nu sunt impozitate veniturile care în legislația actuală sunt scutite e impozit.

Deduceri

Celebrele DEDUCERI sunt calculate astfel: din veniturile gospodăriei sunt scăzute contribuțiile aferente salariilor. Ce rămâne este suma la care se va calcula impozitul de 10%. Din această bază de impozitare se scad deducerile acordate conform legii. Din suma rămasă, dacă este mai mică de 2.000 de lei nu se aplică impozit, dacă este mai mare se aplică 10%.

Iată și deducerile: 1.600 de lei pentru fiecare copil din familii cu venituri sub 5.000 de lei, 1.200 pentru fiecare copil din familii cu venituri între 5.000 și 10.000 de lei, abonamente medicale din sistemul privat, taxe de școlarizare pentru copii, cheltuieli pentru renovare, reabilitare termică, construcție locuințe, asigurări de bunuri sau viață, cheltuieli cu hrana sau îmbrăcămintea. Dacă nu sunt interesați să deducă cheltuielile, membrii gospodăriei nu sunt obligați să păstreze bonurile.

Ce nu se impozitează

– costul telefoanelor

– abonamente telefonice, cartele și convorbiri efectuate în vederea îndeplinirii sarcinilor de serviciu

– ajutoarele pentru dispozitive medicale acordate de angajator pentru salariaţii proprii sau alte persoane

– hrana acordată de angajatori angajaţilor

– cazarea şi contravaloarea chiriei pentru locuinţele puse la dispoziţia persoanelor cu rol de reprezentare a intereselor publice, a angajaţilor consulari şi diplomatici care lucrează în afara ţării

– contravaloarea echipamentelor tehnice, a echipamentului individual de protecţie şi de lucru, a alimentaţiei de protecţie, a medicamentelor şi materialelor igienico-sanitare, a altor drepturi privind sănătatea şi securitatea în muncă, precum şi a uniformelor obligatorii şi a drepturilor de echipament

– cheltuielile de transport şi cazare primite de salariaţi pe perioada delegării/detaşării în ţară sau străinătate.

– veniturile din dividende ar putea fi scutite de la plata impozitului pe venit.

– veniturile realizate din deţinerea şi transferul instrumentelor financiare care atestă datoria publică a statului, precum şi a unităţilor administrativ-teritoriale.

Vladimir Dan, președinte TSD Cluj, antreprenor: Va schimba din temelii modul în care suntem obișnuiți să ne plătim taxele și impozitele

Antreprenorul Vladimir Dan explică la rându-i care este rostul impozitului pe gospodărie. Liderul TSD a explicat pe o rețea de socializare de ce susține această idee însă și avertizează că va schimba din temelii modul în care suntem obișnuiți să ne plătim taxele și impozitele: „O idee pe care o îmbrățișez este cea care privește înlocuirea impozitului pe venit cu impozitarea veniturilor gospodărești. Aceasta ar putea fi o reformă dacă o putem numi așa, deoarece va schimba din temelii modul în care suntem obișnuiți să ne plătim taxele și impozitele. Deși există diverse opinii mai mult sau mai puțin obiective din partea scepticilor la adresa acestei viziuni, cosider că un dialog este necesar și ar trebui să aducă beneficii tuturor, o îmbunătățire a acestui proiect dacă vreți, și nu o bătălie de “cine are dreptate”, tocmai din acest considerent s-a dorit deschiderea unui dialog, să își aducă aportul fiecare. Orice idee, în faza de proiect, permite modificări și îmbunătățiri. Nici când construiți o casă nu acceptați proiectul din prima, mai modificați un perete, mai modificați un geam.

Discutând cu mai mulți prieteni și cunoștințe, am ajuns la concluzia că este o măsură destul de îmbrățișată, aducând o serie de beneficii atât pentru cetățeni, cât și pentru bugetul statului.

Cetățeni vor constata o scădere a taxelor plătite către stat, implicit mai mulți bani pentru alte cheltuieli, lucru cauzat de deducerea, exact ca în cazul persoanelor juridice, cheltuielilor gospodărești, începând cu meditațiile și cursurile copiilor, până la termoizolarea locuințelor, în plus nu vor mai sta la ghișee pentru a-și plăti impozitele și declarațiile de venit, această operațiune căzând în sarcina consultanților fiscali.

Nu în ultimul rând, statul va beneficia de o scădere a evaziunii fiscale, de scoaterea la suprafață a economiei negre, prin simplul fapt că oamenii vor solicita bonuri fiscale și facturi la absolut orice vor achiziționa. Vom cere bon fiscal inclusiv pe covrigi, deci e destul de clar că statul va încasa mai mulți bani, sicietățile comerciale fiind oarecum constrânse să își declare încasările reale, lucru pe care îl știm cu toții foarte clar că nu se prea respectă. Pe lângă asta, pentru cei care au venituri din diverse infracțiuni sau activități ilicite, va fi mult mai greu să își justifice anumite cheltuieli. E destul de greu să justifici niște cheltuieli care îți depășesc, uneori cu foarte mult, veniturile.

Dacă ne întrebăm de unde vor apărea și cum vor fi plătiți acei consultanți fiscali, ei bine, e foarte simplu. Se va folosi exact același principiu ca și în cazul medicilor de familie, adică prin arondare. Plata acestor consultanți urmând a se face tot pe același sistem. Dacă vă întrebați de unde va avea statul bani să îi plătească pe acești consultanți, statul va scoate la suprafață acea “economie neagră” estimându-se încasări de peste 16 miliarde de lei.

Impactul acestei reforme pe termen lung se va reflecta în consolidarea clasei de mijloc, lucru care duce inevitabil către o economie sănătoasă, în unele situații se vor elimina ghișeele, reducându-se personalul respectiv, se va fiscaliza absolut orice operațiune economică, cetățenii fiind direct interesați să primească o dovadă a plății efectuate, astfel reducându-se, dacă nu chiar eliminându-se, fenomenul de “economie neagră”.

Din punct de vedere al implementarii acestei măsuri, cosider că ar trebui luată în considerare opinia domnului Gheorghe Piperea, și anume o aplicare treptată, în sensul că statul român nu poate rămâne 12 luni fără contribuțiile lunare ale angajaților respectiv ale angajatorilor, astfel o soluție viabilă ar fi ca în primă fază să se implementeze la segmentul bugetar, urmând cei din companiile de stat, iar la final angajații din mediul privat, astfel evitându-se anumite blocaje menționate de diverși specialiști. Aceasta o văd drept soluție pentru ca țara să nu se lovească de o lipsă de lichidități aferentă perioadei de 12 luni fără încasări din segmentul muncii.

Acest model este aplicat cu succes în state ca SUA, Franța, Belgia și multe altele. În concluzie, consider că această măsură este atât necesară, dar și utilă pentru evoluția țării noastre pe plan economic și social, fiind un pas mare spre alinierea cu țările vestice, punându-se astfel capăt unei probleme care macină economia și societatea noastră de atât de mult timp, anume, evaziunea fiscală”

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here