Vrei să te laşi de fumat?

0

Să te laşi de fumat nu e uşor. Însă cel mai important e să încerci să te laşi, chiar dacă e nevoie de mai multe ori pentru a reuşi. Fumatul e deosebit de dăunător şi, în plus, costă şi mulţi bani. De ce ai plăti bani pentru a-ţi face rău?

Dacă vrei să te laşi sau doar încerci să găseşti informaţii, iată câteva sfaturi care să îţi vină în ajutor:

 • Găseste-ţi motivaţia

De ce vrei să te laşi de fumat? Ce vrei să obţii? Cu cât e mai personală şi mai puternică motivaţia, cu atât şansele de reuşită sunt mai mari. Posibile motivaţii pot fi: sănătatea plămânilor, a pielii, o competiţie sportivă, nu vrei să fumezi în preajma copiilor etc. Stai puţin cu tine şi observă efectele negative ale acestui obicei.

 • Informează-te şi pregăteşte-te înainte de a te lăsa

Nu e suficient să te hotărăşti că te laşi, îti arunci ţigarile şi gata. Acesta poate fi într-adevăr un prim pas, dar fumatul e un obicei puternic. În plus, creierul e dependent de nicotină, prin urmare, dacă nu înţelegi prin ce treci, şansele de a mai aprinde o ţigara sunt foarte mari.

 • Informează-te cu privire la înlocuitorii de nicotină

Dacă nu poţi suporta simptomele date de lăsatul de fumat, înlocuitorii de nicotină pot să te ajute. Vin sub formă de gumă, spray nazal, spray de gură, tablete, pastile şi plasturi.  Au diferite doze de nicotină, prin urmare îţi poţi obişnui gradual organismul fără nicotină. Sau, cum e în cazul plasturilor, să îi foloseşti din ce în ce mai rar. Avantajul lor este că asigură o cantitate mică de nicotină organismului, fără celelalte substanţe dăunătoare din ţigară şi e mult mai uşor de renunţat la ei decât la ţigări. Se găsesc la farmacii.

 • Cere ajutor familiei şi prietenilor

Lăsatul de fumat e mai uşor dacă ai oameni în jurul tău care să te susţină. Spune-le că urmează să te laşi şi vei avea nevoie de ajutor: să te scoată la plimbări lungi în natură, fie să fie răbdători atunci când te enervezi prea repede şi mai ales să nu te cheme la ţigară.

 • Ai răbdare cu tine

Unul din motivele pentru care fumatul e o activitate atât de plăcută e pentru că relaxează. Prin urmare, când te laşi de fumat vei fi mult mai stresat decât de obicei. Poţi să ai şi momente de tristeţe, momente când ai impresia că nu vei putea niciodată să te laşi. Încearcă să îţi găseşti alte moduri de relaxare: un masaj, o plimbare, o discuţie cu un prieten. Şi cel mai important, păstrează-ţi optimismul: poţi să o faci! Ai încredere în tine.

 • Evită alcoolul şi orice ţi-ar aduce aminte de fumat

Alcoolul te dezinhibă şi îţi scade puterea de a rezista să nu aprinzi o ţigară. Renunţă pentru o perioadă şi la cafea, dacă asociezi fumatul cu cafeaua de dimineaţă.

 • Fă curat în casă

Dacă ai fumat în casă sau în maşină, curăţă tot pentru a scapa de mirosul de ţigară. Spală perdelele, covoarele, tapiţeria. Strânge toate scrumierele din casă şi ascunde-le. În plus, încearcă să faci mici schimbări prin casă astfel încât locurile de relaxare să fie noi, nu aceleaşi unde te relaxai atunci când fumai.

 • Nu te opri din încercat. Nu contează de câte ori ai încercat ci să nu te dai bătut

Lăsatul de fumat nu e uşor. Deloc. Nu te descuraja dacă dupa o saptămână, sau doua, sau o lună, aprinzi o ţigară. Important e să îţi aduci aminte de ce te-ai lăsat în primul rând şi să încerci iar şi iar, până reuşeşti.

 • Fă sport

Sportul este aliatul tău secret. Te va relaxa, te va face să te simţi mai bine şi în plus îţi va ajuta organismul să se refacă. Recomandate sunt: alergatul, aerobicul, înotul, orice îţi măreşte ritmul cardiac. Sportul te ajută şi cu anxietate şi stresul pe care le vei resimţi în momentul în care organismul nu mai primeşte doza zilnică de ţigări.

 • Ai grijă la ce mănânci

Una din fricile celor care se lasă de fumat este şi cea legată de luatul în greutate. Într-adevăr, după câteva zile de nefumat, gustul şi mirosul îşi revin. Prin urmare, orice mănânci are gust mai bun. Combinat cu stresul şi anxiozitatea, şansele că vei mânca mai mult decât e cazul sunt foarte mari. Încearcă să mănânci mai multe legume şi fructe. Bea multă apă, organismul are nevoie de apă pentru a putea să elimine toxinele.

 • Nu aprinde ţigara, chiar dacă îţi zici că va fi doar una

Chiar dacă îţi spui că vei fuma doar una şi atât, acest lucru nu va fi posibil. Dacă ai poftă de o ţigară, ieşi la o plimbare, sună un prieten etc. O poftă durează pana la 10 minute, maxim. Dar o ţigară aprinsă poate însemna un pachet fumat, reîntoarcerea la obiceiul pe care tocmai l-ai lăsat în urmă.

Lăsatul de fumat nu e uşor. Chiar nu e. Dar beneficiile lui sunt imense: sănătatea pielii, mai puţine riduri, şanse mai mici de a face cancer, sănătatea plămânilor, a dinţilor. Fumatul poate cauza până şi lăsatul sânilor în cazul femeilor. Plus, e un obicei foarte costisitor. De ce nu am cheltui banii aceia pe o excursie frumoasa?

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here