Conflictele în relaţie: 10 sfaturi pentru a le rezolva

0

Relaţiile vin la pachet cu conflicte. Oricine a avut măcar o relaţie, ştie că fără dezacorduri, conflicte, mici certuri, nu se poate. Doi oameni diferiţi, care da, se iubesc, dar sunt totuşi diferiţi nu au cum să fie de acord unul cu celălalt tot timpul. Şi certurile pot să pornească de la lucruri simple gen: ce se pregăteşte pentru cină, cum se va petrece seara sau certuri pasionale despre cum să se crească copii sau unde să locuiască cuplul etc.

O ceartă nu înseamnă că e momentul să se pună punct relaţiei. Din contră, certurile – dacă sunt tratate cum trebuie – pot să îmbunătăţească o relaţie. Cum? Simplu : sunt o cale perfectă de a discuta problemele şi în final să le rezolvăm. Dacă nu am avea nici o ceartă şi partenerii ar fi tot timpul de acord, înseamnă doar că fie nu le pasă, fie îşi ascund problemele sub covor.

Important e însă cum ne certăm. Prin urmare, iată 10 sfaturi prin care să ne certăm astfel încât să rezolvăm problema:

  1. Fii direct

Dacă eşti supărat pe partenerul sau partenera ta, spune-i acest lucru cât se poate de direct: ,,Uite, m-am supărat foarte tare pe tine atunci când….pentru că m-am simţit…”.  Dacă îţi manifeşti furia prin oftaturi, dat ochii peste cap, vorbit pe un ton superior, sperând ca el sau ea să îşi dea seama cu ce a greşit…metoda aceasta nu funcţionează. Dacă vrei o schimbare, spune-i direct. Cere-i direct şi vei fi uimit(ă) de rezultat!

  1. Vorbeşte despre cum te simţi fără a da vina pe partener(ă)

Când îţi ataci efectiv partenerul / partenera cu vorbe (,,Doar tu poţi fi atât de absurd!”), tot ce obţinem e ca acesta / aceasta să intre în defensivă. E mult mai productiv şi constructiv să foloseşti propoziţii care încep cu ,,eu” şi care să descrie scurt comportamentul care ne deranjează şi modul în care acest comportament ne face să ne simţim. Exemplu: ,,Mă enervez foarte tare atunci când mă acuzi că flirtez cu alţii / altele când eu doar port o conversaţie nevinovată”. E o afirmaţie directă, dar care nu atacă în nici un fel caracterul partenerului / partenerei.

  1. Nu folosi niciodată sau întotdeauna

Atunci când apare o problemă, încearcă să nu o generalizezi. ,,Nu mă asculţi niciodată”, ,,Întotdeauna mă faci de râs în public”.  Tot ce vei obţine va fi ca partenerul / partenera să între în defensivă şi sa îţi ofere şi el / ea exemplu contra cum şi tu niciodată sau întotdeauna faci x lucru. Şi cearta ar fi orice doar constructivă nu.

  1. 4. Alege cu atenţie bătăliile

Dacă vrei să rezolvi o problemă, atunci discută doar problema respectivă. Dacă apar şi alte subiecte, acestea nu vor putea fi discutate în amănunt şi nici rezolvate. Pare logic, dar de cele mai multe ori, când apare o ceartă în cuplu, se ridică multe probleme / subiecte şi totul se transformă într-o sesiune de aruncat vina unul pe celălalt. Şi ce ar putea să iasă bun din asta?

  1. Ascultă cu atenţie ceea ce vrea să îţi transmită partenerul / partenera

E foarte frustrant atunci când simţi că partenerul sau partenera nu te ascultă. Dacă apare o discuţie / ceartă, nu-l întrerupe pe celălalt şi ascultă-l cu adevărat. Chiar dacă ai impresia că îl cunoşti şi ştii ce vrea să spună, s-ar putea să te înşeli. În plus, celălalt ar putea să simtă că nu e ascultat. Încearcă să îl asculţi cu inima deschisă şi nu ca să te aperi / să găseşti ceva de spus.

  1. Nu obiecta automat la plângerile partenerului / partenerei

După cum am spus şi la punctul 5, ascultă-ţi partenerul şi încearcă să nu intri în defensivă. În plus, nu obiecta automat la ceea ce te roagă / de ce se poate plânge partenerul / partenera. Exemplu: dacă partenerul sau partenera  te roagă să îl / o ajuţi cu ceva şi la orice dată / oră propusă tu răspunzi: sigur, aş putea, doar că atunci fac x lucru, tot ce transmiţi e că rugămintea lui / ei nu are importanţă. Sau un alt mod deloc contructiv de a te certa e când celălalt se plânge de ceva, să îl ataci şi tu. Exemplu: ,,Nu faci deloc curăţenie”, ,,Dumnezeule, tu eşti obsedat de curăţenie!” . E important să îţi asculţi partenerul sau partenera şi chiar să iei în considerare ceea ce ţi-a spus.

  1. Încearcă să priveşti totul dintr-o altă perspectivă

Chiar dacă îţi asculţi partenerul sau partenera, încearcă şi să îi înţelegi punctul de vedere. Dacă faci asta, şansele că te vei enerva pe el sau ea scad, prin urmare, păstrându-ţi sângele rece vei putea răspunde mai constructiv.

  1. Nu îi arăta dispreţ partenerului / partenerei

Dintre toate lucrurile pe care le poţi face şi spune în timpul unui conflict, dispreţul e unul din cele mai grave: remarcile dispreţuitoare, sarcastice, datul ochilor peste cap. E un comportament care arată o lipsă de respect şi dezgust faţă de partener şi care scade şansele de rezolvare constructivă.

  1. Nu te afunda în negativism

Dacă partenerul sau partenera se comportă urât cu tine şi tu îi vei răspunde cu aceeaşi monedă, tot ce se va obţine e un ciclu de remarci dispreţuitoare, aruncarea vinei etc. Nu lua comportamentul partenerului personal şi încearcă să rămâi calm.

  1. Dă-ţi seama când e momentul să pui punct certei sau să iei o pauză

Dacă se ajunge doar la plângeri şi remarci jignitoare şi nici unul nu pune în practică primele 9 sfaturi de mai sus, e timpul pentru o mică pauză. Chiar şi un simplu exerciţiu de respiraţie, care constă în 10 respiraţii lungi, poate să te ajute să te calmezi.

Rolul conflictelor e să se găsească o cale de mijloc în care ambii parteneri să fie fericiţi. Prin aplicarea celor 10 sfaturi de mai sus, acest lucru se poate întâmpla, mai ales că scopul final e o relaţie frumoasă şi nu să se pună punct acesteia.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here