Vasile Dâncu atacă coaliția de guvernare și primește Trofeul Gaudeamus la Cluj-Napoca

0

Vasile Dâncu, fost vice premier, a făcut senzație la Târgul Gaudeamus, ținut anul acesta la Cluj – Napoca, atât prin declarațiile cu iz politic cât și prin cartea lansată, ”Politically Incorrect. Scenarii pentru o Românie posibilă”, pentru care a primit, în urma voturilor publicului, la categoria Cea mai râvnită carte a celei de-a XVIII-a ediții a Caravanei GAUDEAMUS Cluj-Napoca, Trofeul GAUDEAMUS

Cartea a fost lansată în 8 aprilie, în fața mai multor intelectuali clujeni și încorporează în cuprinsul ei o serie de editoriale semnate Vasile Dâncu și publicate în revista Sinteza.

Politicienii se raportează numai la cifre macro, se uită la creșterea economică, se uită la modul cum se articulează anumiți indicatori în comparație cu alte țări europene. În timp ce noi creștem cu 5% și suntem primii la creștere în Europa, avem 40% din populație care este săracă, avem 8.5 milioane de români care trăiesc cu sub 100 de euro pe lună și 1.5 milioane care trăiesc la limita sărăciei deși lucrează 8 ore. Mi se pare că politica s-a îndepărtat de această realitate, politicienii fac politică, uneori de bună credință, dar sunt departe de oameni. Se face o politică din birou mai mult. În momentul în care te duci între oameni și vezi ce se întâmplă în societate, atunci chiar dacă ești politically incorrect la un moment acest tip de incertitudine poate să reseteze politica românească. A pune oamenii înaintea profitului e un lucru important pentru mine în sensul acesta, a nu face politici populiste numai de dragul acestora, ci a duce banii acolo unde este nevoie de ei.

Politica are nevoie de o reumanizare, de a reveni la câteva valori foarte simple, cea mai importantă valoare este să pui oamenii pe primul loc. Militez pentru o politică activă pentru că în acest moment politica noastră este total ruptă de propriul destin. Am încercat să folosesc foarte multe cifre în această carte, dar să țin un discurs în care să se audă vocea sociologului în societate. Din păcate sociologia a dispărut din contextul criticii sociale, iar eu asta încerc să îi conving pe tinerii mei doctoranzi, care au început să scrie cărți despre asta, să arătăm oamenilor ce ar trebui să fie făcut și să participăm la nașterea unui sens colectiv. Sociologii ar trebui să fie alături de intelectuali, de oameni de cultură și să lucreze la un proiect de societate.

Oamenii și-au pierdut speranța, încrederea în instituții, în politicieni și, evident, nu participă la vot, dar aceasta este o soluție, însă nu este singura  neparticiparea la vot. Există un curent în politologie care spune că trebuie să participe care știu ce vor și să hotărască sensul pentru societatea respectivă, ori la noi nu se întâmplă asta. Cât mai mulți oameni care merg la vot legitimizează forța politică”, a susținut Dâncu, la lansarea cărții sale.

Cu aceiași ocazie fostul vicepremier nu s-a sfiit să atace foarte dur actuala coaliție de guvernare care a blocat proiectul legii administrării teritoriului și urbanismului depusă în perioada când era Ministru al Administrației.

Anul trecut, ca vicepremier şi ministru al Administraţiei, am lucrat tot anul, m-am chinuit zeci, sute de ore să schimbăm o lege a administrării teritoriului şi a urbanismului, pentru că sunt atâtea aberaţii. Am reuşit luptându-mă cu grupuri de interese, cu toate asociaţiile de arhitecţi care vor să aibă monopolul, cu primarii, am făcut un proiect echilibrat, l-am dus în Parlament. Săptămâna asta l-au blocat în Parlament şi l-au respins pentru că au spus că sunt prea multe modificări făcute în comisii. Era un lucru esenţial pentru dezvoltarea oraşelor noastre, nu era un lucru făcut politic, nu avea nicio legătură. E doar un blocaj pentru că unii, având monopolul puterii, vor să lucreze discreţionar cu ea. Şi atunci se miră după aceea că oamenii ies în stradă, ies la proteste, poate câteodată, iraţionale”, a spus Dîncu.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here