Protest al taximetriștilor clujeni la Sala de Sport „Horia Demian”

0

Câteva zeci de taximetriști clujeni au protestat azi în parcarea din fața Sălii de Sport „Horia Demian” pentru a convinge instanțele să scoată serviciul de car – sharing UBER în afara legii, protestul fiind semnalizat cu pancarte A4 în geamuri și fiind urmat de un marș până la ștrandul Sun și apoi în Mănăștur.

Ne întâlnim să protestam şi să tragem un semnal de alarmă asupra concurenţei ilegale, care prestează servicii similare activităţii noastre, fără a întruni condiţiile legale. Într-un comunicat de presă şi organizaţiile patronale ameninţă cu proteste masive prin care să oblige autorităţile să deblocheze un act normativ care prevede eliminarea din legislaţie a celor două sintagme – permanent şi repetat, care acum dă mari bătăi de cap instituţiilor care au atribuţii de control şi sancţionare a pirateriei din transportul interjudeţean şi a celui în regim de taxi şi de închiriere. Din informaţiile noastre, un act normativ care prevede eliminarea din legislaţie a celor două sintagme urmează să fie emis prin Ordonanţă de Guvern, însă documentul, după ce a primit avizul pozitiv al Ministerului Transporturilor şi acordul de principiu al Ministerului de Interne, este blocat la Ministerul Dezvoltării, minister în faţa căruia şi taximetriştii din Bucureşti doresc şi urmează în curând să protesteze, în mod organizat sau nu“, se arată într-un anunţ publicat pe site-ul academiataxi.info.

Taximetriștii clujeni s-au coalizat în jurul Asociației de Monitorizare Taxi Transilvania, condusă de Ioan Pugna, care a angajat casa de avocatură Câmpan & Timonea, și au dat în judecată Uber Sistems SRL, sub acuzația de concurență neloială. Dosarul a fost înregistrat în 4 noiembrie la Tribunalul Specializat și are următorul termen în 28 aprilie.

Asociația noastră e singura din țară care a avut curajul să dea în judecată colosul Uber, care de fapt e un fond de investiții”, spune vicepreședintele asociației, Ioan Pugna. “Practică o concurență neloială crasă. Crasă”.

Reprezentanții UBER afirmă însă că serviciul nu este încă definit în România, iar riscul pe care îl prezintă astfel de proteste este acela că tot mai multe persoane vor fi încurajate să aleagă alternativa UBER.

În Cluj, UBER a devenit deja parte din viața de zi cu zi a peste 10.000 de oameni care apreciază UBER pentru că este un serviciu de calitate, sigur și simplu de folosit. UBER este un serviciu care aparține economiei digitale, un serviciu care nu este încă definit în România. Suntem de acord cu reprezentanții asociațiilor din industrie: este nevoie de o definire corectă a serviciilor noi, precum cele oferite de UBER și de o reformă a legislației în domeniu. Este și recomandarea Comisiei Europene. În plus, tot mai multe state europene (Estonia, Lituania, Portugalia si Finlanda) își adaptează legile pentru a oferi consumatorilor mai multe opțiuni, iar șoferilor parteneri un cadru mai clar în care să desfășoare această activitate ocazională. UBER este un serviciu care pune orașele în miscare. Iar astfel de proteste care blochează Clujul nu fac decât să încurajeze mai mulți oameni să aleagă alternative ca UBER“,  a declarat Alexandra Corolea, purtător de cuvânt UBER în România.

Parte a luptei taximetriștilor cu șoferii UBER în instanță este și anularea, până acum, a trei amenzi date de agenții Secției 6 Poliție Cluj – Napoca, prin înscenarea flagrantului, iar cea de-a 4-a urmează a fi anulată în cursul lunii aprilie. Alte 5 procese verbale, scrise prin același flagrant înscenat, urmează a fi judecate.

Tot instanța clujeană a decis ridicarea interdicției de a profesa aplicată șoferilor UBER în decembrie, prin ordonanță președențială, interdicție ridicată de magistrații Curții de Apel Cluj.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here