Dumitru Cornel Vîlcu: Unde a dispărut visul activisto-oengist de a „da o voce” românilor „nereprezentaţi”?

0

Universitarul Dumitru Cornel Vîlcu, susținător al USR la alegerile parlamentare, atrage atenția că USR refuză o poziţionare „fix în privinţa temelor care agită societatea”, una dintre acestea fiind cea legată de  situaţia de a decide pentru căsătoria persoanelor de acelaşi sex sau nu, prin modificarea Constituției.

„Nu PSD a iniţiat această temă, ci BOR via CpF, după ce a constatat propria scădere dramatică de încredere, în urma propriului comportament retrograd din primele zile ale catastrofei (şi scandalului public) Colectiv. PSD, aflat şi el zilele astea în căutarea re-legitimării, s-a agăţat doar de un val care promitea voturi; dar la fel au făcut-o toate celelalte partide, inclusiv câţiva membri (“clothildişti”, le zic eu) ai USR.

Constatarea, cică, oficială (ca poziţie de partid) a artificialităţii temei ar fi trebuit să ducă la o poziţie explicită – în Parlament, nu pe reţelele de socializare – împotriva Referendumului, dacă nu pe raţiuni de fond, pe considerente de formă. Nu cheltuieşti milioane pe un proces care a) nu reprezintă o prioritate reală; b) divizează pe mai departe societatea (nu eu zic asta, USR-ul o spune – vezi link-ul de mai sus).

Avem de-a face cu un demers retrograd de restrângere, prin exercitatrea aşa-zisei voinţe suverane a unei “majorităţii creştin-ortodoxe” autodeclarate (deocamdată… doar un referendum onest, cu prag de 50%, ne-ar fi arătat dacă aşa-ceva există şi în mod real), a drepturilor mult mai multor cetăţeni decât crezuserăm iniţial. Spre a da exemplul cel mai recent: mica, trista, dar celebra demonstraţie anti-avort de acum câteva zile ne arată că, aşa cum ne aşteptam, atacul asupra LGBT a fost doar primul pas dintr-un demers mult mai cuprinzător şi ambiţios al CpF. Să credem că odată cu excluderea gay-ilor dintre cetăţenii cu drepturi egale, această mişcare de băgare pe gât a “valorilor” CpF ar înceta… ar fi o naivitate mare şi periculoasă.
Or, faptul că demersul CpF (“featuring BOR”) şi-a găsit în Parlament aproape exclusiv replici/ luări de poziţie pozitive ne pune, din nou, pe mulţi dintre noi, în situaţia de a nu fi reprezentaţi în “forul legislativ suprem”. Iar această nonreprezentare nu poate fi compensată prin nici un alt demers – de ordin mediatic, internautic sau cum o mai fi el.
Aştept (şi sunt convins că nu sunt nici pe departe singurul, ba dimpotrivă) din partea membrilor (măcar) ai USR poziţionări explicite şi argumentate, în cadrul dezbaterii parlamentare şi nu altundeva, împotriva demersului de modificare a Constituţiei şi împotriva organizării mult-discutatului Referendum. Parlamentul nu e nici pe departe doar o instituţie de vot (faptul că el a ajuns să pară astfel e tot rezultatul unor politici pe care USR s-a angajat, parcă, să le schimbe) – e în primul rând una de dezbatere.
Să fim bine înţeleşi: de la PSD, PNL, ALDE, UDMR, PMP nu am aşteptat niciodată nimic bun; dar a afirma, de pe poziţia USR, că eşti altceva alăturându-te, totuşi, de facto, realizării unei unanimităţi de poziţionare (discursivă) parlamentară în favoarea anunţatei modificări a Constituţiei… e un gest la limita ipocriziei.
Ca să nu mai zic că tenacitatea cu care USR refuză o poziţionare fix în privinţa temelor care agită societatea, dar sunt tratate unanim de către celelalte partide, e semnul paradoxal pe de o parte al unui oportunism exagerat (ar trebui mai multă relaxare: alegerile au trecut şi mai e ceva până la cele următoare) şi pe de altă parte al unei lipse, de-a dreptul dureroase, de instinct pragmatico-ideologic. Nu de alta, dar o formaţiune politică al cărei caracter de nişă e indubitabil se agaţă, ca un fel de lipitoare nepricepută şi întârziată, de electoratul ce-i drept masiv, dar suprasolicitat al vechilor partide – probabil nutrind visul absurd că va urca, la un moment dat, mai aproape de majoritatea absolută.
Ce s-a întâmplat cu, unde a dispărut visul activisto-oengist de a “da o voce” românilor “nereprezentaţi”?” a declarat Vîlcu într-o postare pe o rețea de socializare.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here