6 greşeli prin care lăsăm o impresie proastă

0

Hai să ne imaginăm că întâlnim pentru prima oară, două persoane total diferite:

  • Una ne ascultă cu atenţie, face mici pauze în conversaţie, înainte de a răspunde la ceva ce am spus. Pare o persoană chibzuită şi puţin serioasă, interesată însă de persoana noastra. Din felul în care ne priveşte ne dăm seama că e cineva care doreşte să ne cunoască mai bine şi care şi-ar da silinţa să ne facă fericiţi. Totodată, avem senzaţia că e uşor reţinută, lucru care, fiind o persoană pe care abia am cunoscut-o, nu ne deranjează.
  • A doua persoana e distractivă, spirituală şi plină de energie. Pare că ştie ce vrem să spunem înainte să rostim vreun cuvânt şi ne povesteşte o serie de anecdote personale, unele cu privire la succesele pe care le-a obţinut, altele despre momente nu foarte placute.

După câteva minute de conversaţie, persoana A îţi va fi captat interesul, în timp ce persoana B te va cam obosi.

De ce aceste impresii diferite? Potrivit unor noi studii, atunci când e vorba de prima impresie, suntem cât se poate de binevoitori în a oferi oamenilor prezumţia de nevinovăţie. Ce înseamna asta pentru noi? Prima impresie pe care ne-o facem despre cineva se bazează fie pe felul în care ne vedem noi (gen dacă eu mă văd într-un mod pozitiv, şansele de a vedea o persoană nou întâlnită, într-o lumină pozitivă sunt foarte mari) sau să îi vedem calitaţile şi defectele prin prisma a ceea ce întelegem printr-o persoană normal. Cu cât înţelegem mai bine ce înseamnă o persoană normal, cu atât şansele de a ne face o părere obiectivă despre o persoană, sunt mai mari.

Reîntorcându-ne la persoanele de mai sus, Persoana A pare o persoană normală, tipică: chibzuită, interesată, nu foarte dramatică şi nici plictisitoare.

Persoana B, s-ar putea să te atragă şi ea, dar dacă nu eşti genul de persoană care povesteşte orice oricui, în final te va obosi.

Acum, asta nu înseamnă că trebuie să minţim sau să ne ascundem atunci când întâlnim persoane noi, ci doar – până de dăm seama cu cine avem de a face – să încercăm să ne încadrăm în normalitate. (hai sa nu scoatem biciurile de la naftalina înainte de vreme….)

Prin urmare, cele 6 mari greşeli pe care le putem face sunt următoarele:

  1. Să încercăm din greu să creăm o primă impresie ,,memorabilă”. Dacă pari prea diferit, s-ar putea să sperii persoana pe care încerci să o impresionezi. Încearca să nu ieşi din tipare prea tare, nu până nu te asiguri că persoana cu care discuţi e pe aceeasi lungime cu tine.
  2. Să încercăm să stabilim o legătură cu oamenii prin dezvăluirea unor istorii personale. Nu ai de unde să ştii cum e viaţa unui om până nu ajungi să îl cunoşti. Dacă vorbeşti prea mult despre a ta, s-ar putea să te trezeşti în nişte situaţii stânjenitoare şi inconfortabile.
  3. Să umplem timpul cu foarte multă vorbărie. Persoana B din exemplul de mai sus, nu părea a-ţi lăsa spaţiu pentru a contribui şi tu cu ceva la conversaţie. E foarte obositor şă vorbeşti cu oameni care se aşteaptă doar să fie ascultaţi. Cu alte cuvinte, nu ţine monologuri.
  4. Să presupunem ca ceilalţi sunt de acord cu noi. Doar pentru ca tu crezi cu tărie în anumite lucruri, nu înseamna ca ţoti oamenii sunt de aceeasi părere. De asemenea, doar pentru că cineva vine dintr-o anumită zonă a ţarii, are o anumită poziţie socială, nu înseamnă automat adoptarea unor opinii.
  5. Să punem întrebări indiscrete. Doar pentru că un cuplu e proaspăt căsătorit, de exemplu, nu înseamnă că abia aşteaptă să fie întrebaţi dacă fac copii. Poate nu pot să facă, poate nu îşi doresc, poate tocmai au pierdut o sarcină. A lăsa o primă bună impresie înseamnă şi a da dovadă de diplomaţie.
  6. Să ai certitudinea de la început că poţi avea încredere într-o persoană. Dacă îţi doreşti să ai încredere într-o persoană din prima, mai ales dacă tu eşti o persoană de încredere, s-ar putea să oferi încrederea ta unei persoane care nu o merită. Dacă povesteşti detalii personale care ar trebui trecute sub tacere, s-ar putea ca ceea ce transmiţi să fie imaturitate. Nu cea mai bună calitate de transmis unei persoane pe care vrei să o impresionezi.

Uneori, a face o impresie bună contează foarte mult, alteori, e lipsit de importanţă. Dar fie că e vorba de un interviu pentru o slujba, fie de prima  întâlnire cu familia partenerului, interacţiunile vor fi mult mai frumoase şi uşoare, dacă încep într-o notă pozitivă.

Aşa că încercaţi să aplicaţi sfaturile de mai sus şi vedeţi ce se întâmplă!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here