Studiu de caz: Profilul muncitorilor români din străinătate

Studiu de caz realizat de Dr. Mihai Cucerzan, asistent universitar la Sociologie in cadrul USAMV Cluj.

În societatea democratică a zilelor noastre, fenomenul migrației prezintă valențe necunoscute în vreuna din societatile anterioare. Dreptul la auto-determinare și libertățile oferite de sistemul juridic al Uniunii Europene au determinat o creștere spectaculoasă a numărului de români care au plecat la muncă peste hotare. Astfel, se vehiculează o cifră între 2 și 4 milioane de emigranți români, cei mai mulți dintre ei cu vârste între 20 si 35 de ani. Astfel, migrația externă a devenit în cazul României un fenomen social de amploare care a stârnit multe controverse nu numai în cercurile politice, ci și la nivel interpersonal, divizând familii și comunități. Actualele dificultăți financiare şi sociale din ţările predilecte ale destinațiilor celor care lucrează peste hotare (în special Spania și Italia), au afectat semnificativ şi forța de muncă de origine română, consecința fiind reprezentată de modificarea statutului socio-economic al acesteia.

Prin prezenta cercetare am realizat, la nivelul mediului rural din județul Sălaj, un studiu de caz referitor la profilul socio-economic al muncitorilor români care lucrează în străinătate. Obiectivele acestei cercetări au fost evidențierea profilului socio-demografic al respondenților, situația economică, perspectivele reconversiei ocupaționale și obiectivele acestora în contextul actualei crize. Menționăm că în cadrul acestui studiu am utilizat un eşantion alcătuit din 458 de subiecţi. Majoritatea respondenţilor (cumulat 44%) erau angajaţi cu contract de muncă înainte de plecare, 15,1% lucrau pe cont propriu, 13,6%, 11,7% lucrau ocazional iar 13,8% erau şomeri. În privinţa şcolarizării, cei mai mulţi respondenţi susţin că au absolvit o formă de învăţământ liceală (41,6%), şcoală profesională (27,8%), treapta I de liceu – 12,3%, facultate – 7,6% sau gimnaziu – 4,88%. Întrebaţi dacă au urmat după obţinerea ultimei diplome anumite cursuri de specializare sau recalificare la locul de muncă, 9,13% au răspuns afirmativ, iar restul negativ. Doar 3,18% dintre cei care au lucrat în străinătate au declarat că au urmat cursuri de recalificare în afara ţării. Cei mai mulți dintre respondenți afirmă că principala sursă de venituri a familiei rămase în țară este reprezentată de către salariu (21,6%). În continuare, în topul surselor menţionate urmează banii primiţi de la cei care au plecat în străinătate – 20,6%. Acest element ne indică faptul că o mare parte a familiilor celor intervievaţi este dependentă de retribuţiile muncii în străinătate a unor membri ai familiei, situaţie îngrijorătoare în contextul problemelor legate de piaţa muncii în Europa occidentală în urma actualei crize care a generat un număr mare de şomeri. În privinţa ţărilor în care muncesc, respondenţii au menţionat Italia – 45,1% dintre cazuri, Spania – 38,7%, Germania – 6,7% sau Franţa – 4,8% Părerile respondenţilor în legătură cu efectele experienţei muncii în străinătate asupra românilor sunt pozitive. Astfel, 43,6% dintre răspunsuri susţin că aceia care au muncit afară îşi modifică în bine mentalitatea iar doar 8% consideră că modul de gândire este influenţat în rău. 47% dintre subiecţi cred că românii care au lucrat în străinătate devin mai înstăriţi, 27% – mai egoişti sau individualişti, doar 12% – că se ajută între ei, 15,7% că datorită depărtării şi a influenţelor culturale pot divorţa mai uşor. Printre electele pozitive ale modificării gândirii, cei chestionaţi au menţionat faptul că aceia care au muncit în străinătate, preluând exemplul occidentalilor, devin mai serioşi, realişti, civilizaţi, informaţi, responsabili, educaţi sau învăţă să îşi gospodărească mai bine avuţia. Printre puţinele efecte negative determinate de munca în străinătate asupra mentalităţii românilor, respondenţii au menţionat faptul că aceştia tind să devină mai aroganţi, materialişti, egoişti, reci sau mai interiorizaţi.

Principalele avantaje ale muncii în străinătate sunt reprezentate, în opinia celor interogaţi, de către consistentul câştig material (76,9%), nivelul de trai mai ridicat (41%), schimbarea mentalităţii în bine (26%), experienţa acumulată (21,4) sau de condiţiile de muncă mai bune – 17%. Principalele dezavantaje ale muncii în străinătate sunt reprezentate de către depărtarea de casă (54,23%) şi consecinţele acestei stări – dezbinarea familiei (11,2%), imposibilitatea de a se ocupa de educaţia copiiilor (8,9%). Alte elemente negative sunt reprezentate de către condiţiile grele de muncă (7%) sau supunerea la riscuri sau umilinţe (6,8%). Condiţia de a fi român poate reprezinta un dezavantaj pentru cei plecaţi în străinătate. Astfel, doar 2% dintre respondenţi afirmă că faptul de a fi român reprezentă un avantaj în găsirea unui servici, iar 26% consideră că faptul de a fi român constituie un impediment întrucât românii sunt trataţi cu dispreţ de către occidentali. 54% dintre respondenţi consideră că faptul de a te declara cetăţean român nu prezintă impedimente în străinătate.

În opinia celor chestionaţi, motivele pentru care au românii au ales să lucreze în străinătate sunt reprezentate de către salariile prea mici din România (81,1%), lipsa locurilor de muncă din ţară (45,1%), nevoia de a cumpăra o casa (30,3%), nevoia de a achiziţiona diverse bunuri casnice (15,1%), lipsa perspectivei (12%) sau dorinţa de a vizita lumea (7,7%).

Cei mai mulţi dintre respondenţi au muncit în agricultură (68,1%), construcţii (34,7%), respectiv menaj (13,1%), turism – 5,7% sau asistenţă socială – 5,4% (îngrijire copii, bolnavi sau bătrâni). Bărbaţii au muncit preponderant în domeniul construcţiilor iar femeile în domeniul menajului şi al asistenţei sociale. Doar 0,8% dintre subiecţi au fost antreprenori. Alte activităţi care au fost efectuale de români au fost alimentaţia publică sau transportul. Cei mai mulţi respondenţi afirmă ca au lucrat atât legal cât şi ilegal (42,1%). 30,7% dintre respondenţi au muncit legal, iar 26,6% recunosc că au lucrat ilegal.

Fig. 1. Legalitatea muncii

Printre motivele plecării în străinătate enumerăm sărăcia (54,1%), dorinţa de a avea câştiguri suplimentare (27%), dorinţa de a construi sau cumpăra o casă (24,3%), cumpărarea unui autoturism (23,2%), dorinţa achiziţionării unor bunuri casnice (11,6%) sau acumularea de capital în vederea demarării unei afaceri – 11,4%.

Fig. 2. Măsura în care doresc să mai lucreze în străinătate

Cei care au afirmat că vor continua să lucreze în străinătate au motivat acest lucru prin dorinţa de a obţine bani pentru construirea (22,6%) sau modernizarea (26,5%) unei case, demararea unei afaceri (21%), achiziţia unui autoturism (9,5%), a unor terenuri şi utilaje agricole (14%).
62,4% dintre cei chestionaţi consideră că vor trăi mai prost sau mult mai prost pe perioada actualei crize economice, 24,7% cred că nu vor exista modificări majore, iar doar 5,4% afirmă ca vor trăi mai bine.

Fig. 3. Opţiuni pe timp de criză

57,2% dintre dintre respondenţi sunt decişi să revină în România, unde îşi vor căuta un loc de muncă, vor trăi din economii sau vor investi într-o afacere. În legătură cu condiţiile în care s-ar întoarce în România, 45,6% ar reveni dacă s-ar ameliora situaţia economică a ţării, 29,3% dacă ar găsi un loc de muncă avantajos, iar 20,4% dacă ar putea demara o afacere.

Aproximativ 25% din respondenţi câştigă lunar până în 1000 euro, iar 50% până în 1500 euro lunar. Femeile tind să câştige din puţin decât bărbaţii şi se declară mai nemulţumite de situaţia veniturilor acumulate. În privinţa utilizării banilor câştigaţi afară, cei mai mulţi dintre intervievaţi au declarat că şi-au modernizat casa (38%), au achiziţionat un autoturism (34%), bunuri casnice (26,2%), au cumpărat terenuri sau utilaje agricole (18%), au cumpărat o locuinţă (16,2%), au construit o locuinţă (16%), au depus la bancă (10.3%) sau consum zilnic (17%). Doar 3,1% dintre persoanele chestionate au investit banii într-o afacere (în domeniul construcţiilor, alimentar şi meşteşugăresc).1 raspuns la “Studiu de caz: Profilul muncitorilor români din străinătate”:

Lasa un comentariu!


Piața Unirii: Un sfert de veac degeaba, tot securitate fără libertate!

- 21-12-2014

Post Image

Aproximativ 200 de persoane au protestat, duminică la prânz, în Piaţa Unirii din Cluj-Napoca, faţă de adoptarea, în Senat, a Legii securităţii cibernetice după ce aceștia au fost mobilizați pe FB. Participanţii la manifestare i-au transmis proaspătului preşedinte, Klaus Iohannis să nu o promulge şi să o conteste la Curtea Constituţională....


Startup Live Cluj-Napoca #3

- 08-12-2014

Post Image

Hi there! In this 3rd Cluj-Napoca Startup Live series, we are going to emphasize the lean business principle which is based on customer-driven product development. powered by DISPERSIE#Răspândim Idei December 12 – December 14 Dec 12 at 5:00pm to Dec 14 at 8:30pm The Office Cluj-Napoca Str. 21 Decembrie 1989...Donează sânge! Fii erou!

- 29-11-2014

Post Image

Organizația Studenților Mediciniști din Cluj (OSM Cluj) în colaborare cu Centrul Regional de Transfuzie Sanguină Cluj organizează campania ”Donează sânge! Fii erou!”. Persoanele care doresc să doneze sânge sunt așteptate cu buletinul/cartea de identitate între 8-12 decembrie 2014, orele 8.00-13:00, la sediul CRTS, str. N. Bălcescu nr. 18. De 15...


Marketing Tribe – Unim Triburile din MarCom-ul local

- 19-11-2014

Post Image

IAA Young Professionals Cluj anunță cea de-a II-a ediție a proiectului Marketing Tribe, dedicat comunității de marketing și comunicare din Cluj-Napoca. powered by Andreea Popescu@DISPERSIE.ro 18 Noiembrie 2014, Cluj-Napoca “Lumea e organizată în triburi, care se află în permanentă căutare de lideri. Brand-ul tău poate ajuta un grup să devină...Mihnea Blidariu: „Pentru mine, duminica ramane ‪#‎VotAnulat‬!”

- 16-11-2014

Post Image

Artistul Mihnea Blidariu, lider al societății civile neangajate politic și unul dintre cei care a ieșit în repetate rânduri la protestele din stradă, a precizat pe contul de FB că este dezamăgit de protestul de vineri seara, din Cluj-Napoca. „Am fost si eu la manifestatia anti-Ponta de la Cluj, de...


Societatea Raționalistă Română lansează ”Ghidul alegătorului rațional”

- 09-11-2014

Post Image

Înaintea alegerilor prezidențiale din acest an, Societatea Raționalistă Română (SocRat) încearcă să îi ajute pe alegători să ia o decizie informată, cu ajutorul Ghidului alegătorului rațional. Politicienii pot încerca să manipuleze și să se folosească de trucuri pentru a obține mai multe voturi și cea mai bună soluție pentru a-i...Codruța Kovesi: „Independența DNA poate fi afectată după alegeri!”

- 02-11-2014

Post Image

Laura Codruța Kovesi a declarat într-un interviu acordat publicației franceze „L’Express” că există riscul ca independența instituției pe care o conduce să fie afectată odată cu schimbarea de putere de la Cotroceni. „Am fost numită de actualul președinte, la propunerea premierului. Dacă succesorii lor nu ne susțin în lupta anticorupție,...


Salvați Roșia Montana cere poziția prezidențiabililor față de RMGC

- 22-10-2014

Post Image

Urmărim de mai bine de zece ani modul în care este abordat de mediul politic subiectul exploatării cu cianuri a aurului de la Roșia Montană. Din nefericire, în pragul alegerilor, subiectul rămâne tratat de candidați cu formule lipsite de conținut și care lasă deschisă calea unor viitoare negocieri suspecte cu...ASUR face crowdfunding pentru un proiect unic in Romania!

- 15-10-2014

Post Image

ASUR pregateste lansarea editiei 2015 a Calendarului Știintific, un proiect unic in Romania. Gandit ca o modalitate de popularizare a stiintei, Calendarul Stiintific este editat anual si distribuit gratuit in scoli si licee din intreaga tara. Pentru finantarea editiei viitoare a calendarului, ASUR  a demarat o campanie de crowdfunding, care...


Festivalul ManiFest, primul festival pentru o lume fara fracturare hidraulica!

- 05-09-2014

Post Image

Festivalul ManiFEST de la Puiești reprezintă prima ediție a unui eveniment civic multianual care trage un puternic semnal de alarmă asupra pericolelor fracturării hidraulice în exploatarea hidrocarburilor, punând accentul pe dreptul comunităților și al indivizilor la un mediu curat. Dorim, prin acest festival, să prezentăm alternative de dezvoltare pentru comunitățile...Ultimele stiri la tine pe mail:

   


Mprotect CCTV

Dumitru Cornel Vîlcu Editorial

1984, cu 30 de ani întârziere. Iohannis, ARE YOU BIG BROTHER?

- 21-12-2014

Astăzi s-a întâmplat, iarăşi, un lucru foarte grav. V-aş ruga pe toţi să le vorbiţi prietenilor, rudelor, cunoscuţilor despre el – fiindcă mă aştept ca presa, mână în mână cu politicienii, să îl treacă sub tăcere sau, şi mai rău, să ne mintă privitor la “beneficiile” de care vom avea...

Cosmin Sabo Editorial

Reflecții civice despre finanțele românești (I)

- 13-12-2014

Încă de pe vremea mult trecută de când vizionam filme americane mi-a atras atenția un anumit tip de personaj. Personajul de care vă povestesc apărea într-o eleganță aristocratică, un costum imaculat în general, cu niște accesorii care să-i sublinieze stilul său special și nu în ultimul rând o retorică ce...

Alina Ilioi Editorial

De la el, pentru ea.

- 29-11-2014

Trebuia să apari tu și să-mi tulburi viața. Să o cutremuri. Nu credeam în iubire, și îmi era bine așa. În necredința mea, în planul meu deja făcut pentru câțiva ani. Nu eram fericit, dar nici nefericit. Eram așa, între. Normal. Cam așa cum sunt și majoritatea oamenilor. Duceam o existență destul...

Alexandru Petria Editorial

Îndrăgostită de Doinaș

- 02-09-2014

V-a plăcut Ștefan Aug. Doinaș cu poezia sa, în totalitate, nu doar “Mistrețul cu colți de argint”? Sau traducătorul care a fost? Ori dramaturgul? Prozatorul? Eseistul? L-ați admirat pentru atitudinea din perioada lui Ceaușescu, pentru ieșirile anti-regim și anul de pușcărie politică, și ați fost șocat când s-a dovedit că...

Gabriela Azur Editorial

Prin umanism către maturizare

- 27-08-2014

În ciuda tuturor cuceririlor pe care le-a realizat tehnologia în ziua de astăzi, adesea am senzaţia că suntem încă primitivi… atât de primitivi! Proiectele de a coloniza Marte, de a construi hoteluri pe orbită şi, negreşit, viitoarele călătorii interstelare, genetica şi medicina ce urmăresc să învingă cancerul, bolile şi bătrâneţea,...

Adrian Avarvarei Editorial

Socialismul naţional-ortodox din România: un eşec previzibil

- 26-08-2014

De câte ori vine în vizită vreun reprezentant al social-democraţilor prin ţara noastră, rămâne perplex la felul în care partidul lui Ponta interpretează această doctrină. Stânga modernă din occident este globalistă, secularistă, promotoare a libertăţilor personale; cea românească este fix pe dos: naţionalistă, ortodoxă şi conservatoare social. În Vest, principalii...

Interviu cu fondatorul snoblesse.ro, Casian Popa

- 04-11-2014

Post Image

Î: Ce este snoblesse.ro și de ce ai inițiat acest proiect? R: Proiectul meu este un blog adresat consumatorilor din România care își propune să construiască o comunitate de consumatori informați și responsabili. Blogul meu se adresează atât consumatorilor obișnuiți dar și lucrătorilor din mediul HoReCa (hoteluri, restaurante și cafenele),...
Sondaj

Ce festival v-a impresionat în 2014 ?

Vezi rezultatele

Loading ... Loading ...

Articole populare

Refresh Print

Clujeanul saptamanii

Post Image

Dumitru Cornel Vîlcu

Dumitru Cornel Vîlcu  este unul dintre liderii societății civile independente din Cluj-Napoca. Activistul este lector la Facultatea de Litere a UBB Cluj-Napoca, specializat în lingvistică, teoria şi epistemologia limbajului, semiotică.

Harta Clujului