Studiu de caz: Profilul muncitorilor români din străinătate

Studiu de caz realizat de Dr. Mihai Cucerzan, asistent universitar la Sociologie in cadrul USAMV Cluj.

În societatea democratică a zilelor noastre, fenomenul migrației prezintă valențe necunoscute în vreuna din societatile anterioare. Dreptul la auto-determinare și libertățile oferite de sistemul juridic al Uniunii Europene au determinat o creștere spectaculoasă a numărului de români care au plecat la muncă peste hotare. Astfel, se vehiculează o cifră între 2 și 4 milioane de emigranți români, cei mai mulți dintre ei cu vârste între 20 si 35 de ani. Astfel, migrația externă a devenit în cazul României un fenomen social de amploare care a stârnit multe controverse nu numai în cercurile politice, ci și la nivel interpersonal, divizând familii și comunități. Actualele dificultăți financiare şi sociale din ţările predilecte ale destinațiilor celor care lucrează peste hotare (în special Spania și Italia), au afectat semnificativ şi forța de muncă de origine română, consecința fiind reprezentată de modificarea statutului socio-economic al acesteia.

Prin prezenta cercetare am realizat, la nivelul mediului rural din județul Sălaj, un studiu de caz referitor la profilul socio-economic al muncitorilor români care lucrează în străinătate. Obiectivele acestei cercetări au fost evidențierea profilului socio-demografic al respondenților, situația economică, perspectivele reconversiei ocupaționale și obiectivele acestora în contextul actualei crize. Menționăm că în cadrul acestui studiu am utilizat un eşantion alcătuit din 458 de subiecţi. Majoritatea respondenţilor (cumulat 44%) erau angajaţi cu contract de muncă înainte de plecare, 15,1% lucrau pe cont propriu, 13,6%, 11,7% lucrau ocazional iar 13,8% erau şomeri. În privinţa şcolarizării, cei mai mulţi respondenţi susţin că au absolvit o formă de învăţământ liceală (41,6%), şcoală profesională (27,8%), treapta I de liceu – 12,3%, facultate – 7,6% sau gimnaziu – 4,88%. Întrebaţi dacă au urmat după obţinerea ultimei diplome anumite cursuri de specializare sau recalificare la locul de muncă, 9,13% au răspuns afirmativ, iar restul negativ. Doar 3,18% dintre cei care au lucrat în străinătate au declarat că au urmat cursuri de recalificare în afara ţării. Cei mai mulți dintre respondenți afirmă că principala sursă de venituri a familiei rămase în țară este reprezentată de către salariu (21,6%). În continuare, în topul surselor menţionate urmează banii primiţi de la cei care au plecat în străinătate – 20,6%. Acest element ne indică faptul că o mare parte a familiilor celor intervievaţi este dependentă de retribuţiile muncii în străinătate a unor membri ai familiei, situaţie îngrijorătoare în contextul problemelor legate de piaţa muncii în Europa occidentală în urma actualei crize care a generat un număr mare de şomeri. În privinţa ţărilor în care muncesc, respondenţii au menţionat Italia – 45,1% dintre cazuri, Spania – 38,7%, Germania – 6,7% sau Franţa – 4,8% Părerile respondenţilor în legătură cu efectele experienţei muncii în străinătate asupra românilor sunt pozitive. Astfel, 43,6% dintre răspunsuri susţin că aceia care au muncit afară îşi modifică în bine mentalitatea iar doar 8% consideră că modul de gândire este influenţat în rău. 47% dintre subiecţi cred că românii care au lucrat în străinătate devin mai înstăriţi, 27% – mai egoişti sau individualişti, doar 12% – că se ajută între ei, 15,7% că datorită depărtării şi a influenţelor culturale pot divorţa mai uşor. Printre electele pozitive ale modificării gândirii, cei chestionaţi au menţionat faptul că aceia care au muncit în străinătate, preluând exemplul occidentalilor, devin mai serioşi, realişti, civilizaţi, informaţi, responsabili, educaţi sau învăţă să îşi gospodărească mai bine avuţia. Printre puţinele efecte negative determinate de munca în străinătate asupra mentalităţii românilor, respondenţii au menţionat faptul că aceştia tind să devină mai aroganţi, materialişti, egoişti, reci sau mai interiorizaţi.

Principalele avantaje ale muncii în străinătate sunt reprezentate, în opinia celor interogaţi, de către consistentul câştig material (76,9%), nivelul de trai mai ridicat (41%), schimbarea mentalităţii în bine (26%), experienţa acumulată (21,4) sau de condiţiile de muncă mai bune – 17%. Principalele dezavantaje ale muncii în străinătate sunt reprezentate de către depărtarea de casă (54,23%) şi consecinţele acestei stări – dezbinarea familiei (11,2%), imposibilitatea de a se ocupa de educaţia copiiilor (8,9%). Alte elemente negative sunt reprezentate de către condiţiile grele de muncă (7%) sau supunerea la riscuri sau umilinţe (6,8%). Condiţia de a fi român poate reprezinta un dezavantaj pentru cei plecaţi în străinătate. Astfel, doar 2% dintre respondenţi afirmă că faptul de a fi român reprezentă un avantaj în găsirea unui servici, iar 26% consideră că faptul de a fi român constituie un impediment întrucât românii sunt trataţi cu dispreţ de către occidentali. 54% dintre respondenţi consideră că faptul de a te declara cetăţean român nu prezintă impedimente în străinătate.

În opinia celor chestionaţi, motivele pentru care au românii au ales să lucreze în străinătate sunt reprezentate de către salariile prea mici din România (81,1%), lipsa locurilor de muncă din ţară (45,1%), nevoia de a cumpăra o casa (30,3%), nevoia de a achiziţiona diverse bunuri casnice (15,1%), lipsa perspectivei (12%) sau dorinţa de a vizita lumea (7,7%).

Cei mai mulţi dintre respondenţi au muncit în agricultură (68,1%), construcţii (34,7%), respectiv menaj (13,1%), turism – 5,7% sau asistenţă socială – 5,4% (îngrijire copii, bolnavi sau bătrâni). Bărbaţii au muncit preponderant în domeniul construcţiilor iar femeile în domeniul menajului şi al asistenţei sociale. Doar 0,8% dintre subiecţi au fost antreprenori. Alte activităţi care au fost efectuale de români au fost alimentaţia publică sau transportul. Cei mai mulţi respondenţi afirmă ca au lucrat atât legal cât şi ilegal (42,1%). 30,7% dintre respondenţi au muncit legal, iar 26,6% recunosc că au lucrat ilegal.

Fig. 1. Legalitatea muncii

Printre motivele plecării în străinătate enumerăm sărăcia (54,1%), dorinţa de a avea câştiguri suplimentare (27%), dorinţa de a construi sau cumpăra o casă (24,3%), cumpărarea unui autoturism (23,2%), dorinţa achiziţionării unor bunuri casnice (11,6%) sau acumularea de capital în vederea demarării unei afaceri – 11,4%.

Fig. 2. Măsura în care doresc să mai lucreze în străinătate

Cei care au afirmat că vor continua să lucreze în străinătate au motivat acest lucru prin dorinţa de a obţine bani pentru construirea (22,6%) sau modernizarea (26,5%) unei case, demararea unei afaceri (21%), achiziţia unui autoturism (9,5%), a unor terenuri şi utilaje agricole (14%).
62,4% dintre cei chestionaţi consideră că vor trăi mai prost sau mult mai prost pe perioada actualei crize economice, 24,7% cred că nu vor exista modificări majore, iar doar 5,4% afirmă ca vor trăi mai bine.

Fig. 3. Opţiuni pe timp de criză

57,2% dintre dintre respondenţi sunt decişi să revină în România, unde îşi vor căuta un loc de muncă, vor trăi din economii sau vor investi într-o afacere. În legătură cu condiţiile în care s-ar întoarce în România, 45,6% ar reveni dacă s-ar ameliora situaţia economică a ţării, 29,3% dacă ar găsi un loc de muncă avantajos, iar 20,4% dacă ar putea demara o afacere.

Aproximativ 25% din respondenţi câştigă lunar până în 1000 euro, iar 50% până în 1500 euro lunar. Femeile tind să câştige din puţin decât bărbaţii şi se declară mai nemulţumite de situaţia veniturilor acumulate. În privinţa utilizării banilor câştigaţi afară, cei mai mulţi dintre intervievaţi au declarat că şi-au modernizat casa (38%), au achiziţionat un autoturism (34%), bunuri casnice (26,2%), au cumpărat terenuri sau utilaje agricole (18%), au cumpărat o locuinţă (16,2%), au construit o locuinţă (16%), au depus la bancă (10.3%) sau consum zilnic (17%). Doar 3,1% dintre persoanele chestionate au investit banii într-o afacere (în domeniul construcţiilor, alimentar şi meşteşugăresc).1 raspuns la “Studiu de caz: Profilul muncitorilor români din străinătate”:

Lasa un comentariu!


Clujean dispărut de două săptămâni de la domiciliu

- 29-01-2016

Post Image

Iakab Ioan, un bărbat în vârstă de 73 de ani din comuna Călărași, județul Cluj, a plecat de la domiciliu din data de 14 ianuarie a.c., iar de atunci nu s-a mai întors. Oricine poate oferi informații cu privire la bărbatul din fotografie, este rugt să apeleze de urgență la...


Bistrițean identificat de polițiști după ce a jefuit o femeie din Mărăști

- 26-01-2016

Post Image

În data de 7 ianuarie a.c., o clujeancă a dat alarmă la 112 după ce a realizat că, în lipsa ei de la domiciliu, i-au fost sustrași circa 1.000 de euro și 600 lei din locuința aflată pe str. Cojocnei, în cartierul clujean Mărăști. Hoțul, un tânăr în vârstă de...Cornel Vâlcu cere dizolvarea LEGALĂ a Partidului România Unită!

- 24-01-2016

Post Image

Universitarul Dumitru Cornel Vîlcu cere dizolvarea judecătorească a Partidului România Unită, după ce Daniel Ghiță,  membru al Partidului România Unită, a anunțat formarea unor trupe civile din membrii și simpatizanții naționaliștilor. Luptătorul va fi însărcinat cu formarea și pregătirea membrilor acestei gărzi la nivel național care va avea uniforme și însemne proprii...


Oamenii străzii duși în centre speciale de către polițiștii clujeni

- 20-01-2016

Post Image

Primăria Municipiului Cluj-Napoca a demarat o acțiune de identificare a oamenilor fără adăpost, în vederea aducerii acestora în centre speciale. Astfel, mai mulți polițiști au născocit ieri seară orașul pentru a acorda o mână de ajutor persoanelor care dorm sub cerul liber. Primăria a pus la dispoziția oamenilor străzii mai...Persoanele fără adăpost din județul Cluj beneficiază de cazare în sezonul rece

- 19-01-2016

Post Image

Persoanele fără adăpost din județul Cluj pot beneficia de cazare în sezonul rece. Din cauza temperaturilor scăzute de afară, Instituția Prefectului Județului Cluj pune la dispoziția oamenilor fără adăpost diferite locații în care aceștia se pot adăposti. În Cluj-Napoca, aceste adăposturi pot fi găsite pe strada Dragoş Vodă, nr. 36-38 ( la Centrul...


Ziua Internaţională a Comemorării Victimelor Holocaustului

- 18-01-2016

Post Image

Asociația Tineretului ONU din România, filiala Cluj, organizează în parteneriat cu cinema Mărăști o serie de proiecție de filme care are scopul de a marca „Ziua Internaţională a Comemorării Victimelor Holocaustului”. Evenimentul va avea loc miercuri, pe data de 27 ianuarie, începând cu ora 18:00, clujenii fiind invitați să urmărească...„Operațiunea 500.000” a BOR: Atac la adresa caracterului laic al statului!

- 18-01-2016

Post Image

Universitarul Cornel Vîlcu a comentat recent, inițiativa preoților BOR, care au început să strângă 500.000 de semnături pentru modificarea Constituţiei, astfel încât Parlamentul să ia în discuţie proiectul de revizuire care propune ca în legea fundamentală să scrie negru pe alb că familia este formată din bărbat şi femeie. Vîlcu alături...


Sancționarea elevilor pentru nepurtarea uniformei, discriminatorie

- 14-01-2016

Post Image

Miercuri, 13 ianuarie 2016, Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD) a decis că regulamentul școlii gimnaziale din București, care prevedea scăderea notei la purtare în cazul elevilor care nu respectau regula purtării uniformelor într-o anumită zi, sancțiune urmată de absența nemotivată pentru ziua respectivă, reprezintă o discrimnare indirectă. Conform purtătorului...MOX: Donează 60 de fularele, 60 de căciuli, și 60 de perechi de mănuși pentru copii!

- 12-01-2016

Post Image

Avem nevoie de 60 de fularele, 60 de căciuli, și 60 de perechi de mănuși pentru copii! Ne-am unit forțele cu prietenii noștri de la The Sisterhood, Beard Brothers și Cinemobil să facem o bucurie copilașilor din comuna Ciurila. Pentru a te motiva, punem la bătaie o invitație cu titlu...


Pippidi: Universitarii și criminalii își dau mâna în țara lui Becali

- 12-01-2016

Post Image

Alina Mungiu Pippidi comentează realitatea profundă a mediului universitar din România, într-un articol extrem de concludent încă din titlu: „Cum universitarii și criminalii își dau mâna în țara lui Becali!”. „Vuiește lumea deja cum că Gigi Becali a recunoscut că nu a scris el cărțile care i-au atras reducerea pedepsei....

Ultimele stiri la tine pe mail:

   


Crisoldo

Adrian Avarvarei Editorial

Analiză: Bugetul Primăriei Cluj-Napoca pe anul 2016

- 19-01-2016

Citesc la fiecare început de an propunerea de buget a primăriei clujene cu o senzație de deja-vu. De vreo 4 ani, de când Emil Boc s-a întors de la București, vedem aceleași idei, preluate cu copy/paste de la un an la altul. Clujenii însă par să fie mulțumiți cu această...

Alin Țambă Editorial

Imigranții și teroriștii (sau-Europa la începutul SEC. XXI)

- 12-01-2016

Sărbătorile de iarnă și trecerea în noul an au mai făcut uitată problema imigranților cu care se confruntă Europa. Totuși încă din prima zi lui 2016 subiectul a revenit în atenție datorită agresiunile sexuale care au avut loc la Koln în Germania de Anul Nou. Presa a vuit din nou,...


Alexandra Boierean Editorial

Cinemaxx-ul a picat, unde mai văd internauții filme gratis?

- 06-01-2016

Până mai ieri, iubitorii de vizionat filme online se așezau în fața calculatorului și dădeau search pe www.cinemaxx.ro, site unde se găsea aproape orice film – excepție făcând cele mai noi. Cum făceau, cum nu făceau deținătorii siteului cu drepturile de autor, habar nu am, însă aici se regăseau mai...

Larisa Antal Editorial

Olimpici sau „vedete”? Tu ce alegi?

- 05-01-2016

Meritele studenților sunt foarte rar recunoscute. Pe cine interesează că nu știu ce student a luat nu știu ce premiu, la nu știu ce concurs? Sunt foarte puține persoanele care apreciază cu adevărat tinerele valori ale țării și nu merg pe principiul că „tineretul de azi, duce țara la pieire”. În...

Coral Impex

Mihai Mocanu despre „bătălia Clujului”: Jocurile pot fi stricate oricând printr-o bună negociere

- 02-02-2016

Post Image

Consultantul politic, Mihai Mocanu, ne-a răspuns la câteva întrebări referitoare la competiția electorală de la începutul verii, despre „bătălia Clujului” și a marilor orașe în general, despre situația politică din PNL și PSD. Oana Pop: Domnule Mihai Mocanu, care este prognoza politică la electoralele din 2016. Mai exact, cum vedeți...


Interviu cu Sorin Platon, candidat la funcția de consilier județean din partea ALDE

- 20-01-2016

Post Image

Sorin Platon este un clujean activ, în prezent vicepreședinte ALDE, de profesie medic veterinar oficial, cu masterat în „Controlul si expertiza produselor de origine animală”, doctor în Ştiinte Medicale – Medicină Veterinară cu specializarea „Tehnologie şi expertiză sanitar veterinară”. Având în vedere că în iunie va candida pentru președenția Consiliul Județean...
Sondaj

Ce eveniment considerati ca este mai important pentru Cluj-Napoca in 2015 ?

Vezi rezultatele

Loading ... Loading ...
Refresh Print

Clujeanul saptamanii

Post Image

Vasile Dâncu

Sociologul, profesorul și ideologul Vasile Dâncu este exponentul unei generații de politicieni de stânga ce au pus umărul la reformarea PSD-ului și care au adus ca teme politice, idei curajoase pentru conformismul vremurilor noastre. Vasile Dâncu reprezintă un produs intelectual de Cluj, de Transilvania.

Harta Clujului